22.7 C
Бургас
неделя, май 22, 2022

Изграждане жп връзката между Бургас и летището

Осигурено е финансирането за изграждане на жп връзката между гара Владимир Павлов в Бургас и летището на града, съобщава БГНЕС.

Трасето е част от проекта за железопътен път между Бургас и курорта „Слънчев бряг“. На този етап обаче влак ще стига само до летището в квартал „Сарафово“. Съгласно графика за изпълнение на проекта се очаква в рамките на 2023 г. дейностите да бъдат изпълнени и разплатени.

Трасето на железопътна линия между жп гара Владимир Павлов и летище Бургас.

Същинските строителни дейности по трасето включват изграждане на приблизително 11 км единична елекгрифицирана железопътна линия между жп гара Владимир Павлов и летище Бургас, 1 жп гара и 2 жп спирки по протежение на железопътния коловоз и 1 спирка на летище Бургас за удобство на пътниците, осъществяване на пресичания с друга инфраструктура на две нива и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации. Индикативният бюджет възлиза на 104 млн. лв., който се планира да бъде осиryрен по линия на програма „Транспортна свързаносУ 2021-2027 с“, се посочва в писмен отговор на депутатски въпрос на министъра на транспорта Росен Желязков.

Трасето на железопътна линия между летище Бургас и Слънчев бряг


По отношение на участъка между летище Бургас и Слънчев бряг към момента има разработени предпроектни проучвания, съобщават от транспортното министерство, които разглеждат географското разположение, нормативната допустимост и целесъобразностга на инвестиционната идея за изграждане на железопътната връзка.
Разработени са пет варианта на железопътно трасе по направлението, като Експертният технически съвет в НК „Железопътна инфраструктура“ е приел за разработване най-икономически ефективния и подходящ за следваща фаза на проектиране.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук