15.1 C
Бургас
неделя, 24 октомври, 2021

Изложбата “Кристо – изкуство и корени” гостува в Градската художествена галерия на Поморие

Христо Явашев – Кристо е американски скулптор, художник и авангардист от български произход, прославил се заедно със съпругата си Жан-Клод дьо Гийебон с оригиналните си пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие. Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на Пон Ньоф – най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.

Тези и други интересни факти за живота и творчеството на световноизвестния художник представи Милчо Талев – директор на ГХГ „Дечко Стоев”, по време на официалното откриване на изложбата с произведения на Христо Явашев „Кристо – изкуство и корени“.

„Всеки един голям автор е тръгнал отнякъде и искаме хората да забележат, че Кристо има здрава академична основа, която постепенно се е развила в такава модерност, авангардност. Целта на тази изложба е да покаже Христо Явашев в една друга светлина, не толкова известна, а именно като един традиционен художник, с класическо образование и невероятно стабилна подготовка, основите на която са поставени от системата на българското изобразително изкуство. Точно такъв тип изложба на Кристо досега не е представяна.”, допълни Милчо Талев.

Експозицията съдържа 25 произведения от различни периоди на творчеството на Христо Явашев  – от студентски етюди, през по-късни маслени портрети до проекти и постери от последните му мащабни акции. Показани са и мостри от платовете на опакованият Райхстаг и портите в Ню Йорк.

Изложбата е организирана съвместно с Национална галерия – София и Национална художествена академия и ще продължи до 10 септември 2021 г.

Заповядайте!

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: