18.3 C
Бургас
четвъртък, май 19, 2022

Изнанадващо съдът остави под домашен арест, обвинените за рекет на ученици за разпространение на дрога

Районен съд – Бургас взе мерки за неотклонение „Домашен арест“, с електронно наблюдение, спрямо обвиняемите Тодор П., Илко П. и Божидар Д.

Те са с повдигнати обвинения за принуда и рекет, с което е осигуряван пласмент на наркотични вещества от деца.

Чрез оказване на психическа, а в някои случаи дори физическа принуда, задържаните достигали до купувачите на наркотични вещества чрез непълнолетните си пласьори под натиск. При неизплащане на печалбите до поставения от тарторите срок – продавачите бивали подлагани на още по-сериозни атаки.

В хода на разследването е установено, че са били начислявани лихви за забавени плащания и данък спокойствие. От държавното обвинение съобщиха, че срещу двама е поискана и мярка задържане под стража. Оттам уточниха, че не се касае за организирана престъпна група, което все пак противоречи на твърденията, че са действали синхронно. Ако бъдат признати за виновни те могат да получат присъда от до 6 години затвор и парична глоба. С последните промени в закона е възможна и конфискация на до една трета от имуществото им.

До този момент случаите на томрозени деца са два, но действията на полиция и прокуратура по разследването продължават и оттам не изключиха възможността за осветляването на още случаи. Любопитен акцент от производството е, установеният баланс между приходи от продажба на наркотици и парите, прибирани от пласьорите след сериозен тормоз. Оказва се, че средставата за такса спокойствие и така наречените наказателни лихви, значително надвишавали тези от продажбата на самата дрога.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук