10 C
Бургас
вторник, 20 април, 2021

Изследователи от цялата страна се събраха на форум в Ахтопол

Археолози, историци, музейни специалисти, изследователи и общественици се събраха в Ахтопол, за да участват в кръгла маса на тема: „Християнството в Странджа и Одринска Тракия и борбите за самостоятелна църква“. Срещата се организира от сдружение „Черноморски Странджа“ и нейният председател инж. Петър Кънев. Форумът се провежда под патронажа на областния управител на Бургаска област Вълчо Чолаков.

По време на срещата свои доклади представиха доцент Ангел Николов, от СУ „Климент Охридски“, Дарина Билярска, държавен експерт в Централен държавен архив, проф. дин Светозар Елдъров от Институт за балканистика с център по тракология при БАН, Стоян Райчевски от Тракийски научен институт, д-р Венцислав Каравълчев от Богословския факултет на СУ „Климент Охридски“, Горан Стефанов, Исторически музей „Проф. Александър Фол“ в Малко Търново, д-р Иглика Мишкова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН и Иванка Делева, главен уредник в РИМ-Бургас.

„Темата на дванадесетата кръгла маса, която сдружение „Черноморски Странджа“ организира в Ахтопол, е изключително важна за културно-историческото ни наследство и поставя проблеми от съществено значение за съхраняването на националната ни идентичност“, коментира при откриването на конференцията инж. Петър Кънев.

Специални гости на форума бяха академик Константин Косев, Иван Гранитски, генерал Тодор Бояджиев, народните представители проф. Станислав Станилов и проф. Иво Христов.

В рамките на кръглата маса, днес в Музея на котвата в Ахтопол беше открита изложбата изложбата „Созопол – вечният град“.

„В експозицията е представена класическата древност на Аполония – като морската врата на Странджа, която е един от районите с много голям ресурсен потенциал“, каза археологът Димитър Недев, който откри изложбата.

В нея са показани изключително интересни керамични съдове от бита на древните хора, някои от които се представят за пръв път, след откриването им по време на проучвания.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

1 коментар

Leave a Reply

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,874Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: