17.7 C
Бургас
понеделник, май 16, 2022

Кирил Петков: Премахваме зеления сертификат при 70% ваксинирани

България е възможно да премахне зеления сертификат при поне 70% ваксинирани. Това обяви премиерът Кирил Петков в кулоарите на НС. В момента ваксинираното население у нас е около 35%.

Искаме да премахнем зелените сертификати. Но това да се случи, когато нивата на защита на населението са толкова високи, че виждаме, че нямаме здравен проблем в болниците, че не се запълват интензивните легла. Много съм доволен, че с този стимул за пенсионерите и с добрата информативна кампания на МЗ успяхме да ваксинираме 92 000 души през последните три дни. Това са безпрецедентно високи нива”, каза още Петков.

Министър-председателят заяви, че се надява кампанията да бъде продължена и към личните лекари.

„Хората трябва да бъдат добре информирани и да знаят, че ако имат други заболявания, като диабет, те трябва да са приоритетно ваксинирани, а не обратното. Връзката между други заболявания и ваксинация трябва да бъде ясно изчистена и личните лекари да могат да дават най-добрите съвети на своите пациенти“, добави той.  Петков бе категоричен, че няма да въведе задължителна ваксинация.

Той коментира и цените на тока и газта. 

„В последната седмица моята задача беше да видим с енергийния министър и министъра на финансите дали може да намалим цената на газа. Имаме няколко метода и за цената на тока. Трябва да се използва целият капацитет в България и да видим дали всички договори са направени по правилния начин. За инфлацията имаме два компонента – единият е на международно ниво и нямаме контрол над това. Качихме нивата на пенсиите над линията на бедност. Това дава възможност допълнителни средства да отиват при най-бедното население, но от друга страна това се превръща в консумация и харчене на пари”, допълни премиерът.   

На въпрос има ли противоречие между него и министъра на отбраната Стефан Янев по въпроса за НАТО, министър-председателят заяви следното:

„Нямаме остри противоречия. Не сме дискутирали темата в МС, той изрази своята позиция във Facebook. Никой не ни е питал дали искаме такива войски“.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук