26.1 C
Бургас
петък, 17 септември, 2021

Клип с агресивна учителка от Помощното училище! Прокуратурата проверява

Кадри на агресивни учителки от бургаското помощно училище плъзнаха из Интернет. Според директорът на социалното заведение, въпросното видео е от преди поне четири години.

„Кадрите видях днес. И от това, което видях мога да кажа, че това видео е направено преди поне четири години, защото учителите, които се виждат вече са пенсионирани. За първи път попадав в подобна ситуация. Ще се запозная с правата, които ми дава закона и ще санкционирам отговорните за това лица“, коментира директорката на помощното училище Диана Костова пред zonaburgas.bg.

Заснетата на видео ученичка все още не е завършила. „Работим с деца, които имат нужда от непрестанна грижа. Детето от видеото все още е принас. Не мога да кажа на каква възраст е детето от видеото. Предстои да говоря с родителите му. Не мога да давам подробности за проблемите на децата, с които работим“, каза Костова.

За скандала между ученичка и учител в ЦСОП-Бургас днес съобщи и депутатка от „Демократична България“. Въпросното видео е изпратено до Агенцията за закрила на детето, община Бургас и Бургаската прокуратура.

От държавното обвинение обявиха, че са се замосезирали от публикации в медиите. Разпоредена е проверка от МВР и РУО на МОН в най-кратки срокове.

По-рано днес от община Бургас също разпространиха позиция по случая. Публикуваме текста без редакторска намеса:

Община Бургас се отнася отговорно към всички постъпили сигнали, особено касаещи живота и здравето на подрастващите. Община Бургас през годините е привлякла и инвестирала значително средства за създаване на добри условия за особено за децата със специални образователни потребности, вкл. и в упоменатото училище.

Длъжни сме да уточним, че Центъра за специална образователна подкрепа – Бургас е на подчинение на Министерството на образованието. Назначенията и методите на възпитание, както и всички инциденти или проблемни ситуации там се контролират от същото министерство, респективно РУО-Бургас. Единствено медицинското лице там е назначено от Община Бургас.  

Въпреки това, по случая Община Бургас официално е сезирала два пъти Дирекция „Социално подпомагане“, отдел „Закрила на детето“ към Министерството на труда и социалната политика, РУО-Бургас, а днес и Прокуратурата с настояване да се извърши проверка и да се установят всички обстоятелства около случилото се.

За повече информация за резултатите от проверката, можете да се обърнете към директора на държавната дирекция „Социално подпомагане“ – Бургас, към която е и отдел „Закрила на детето“, като единствената институция, с правомощия по закон да извършва проверки, свързани с вербална и невербална агресия срещу деца.

Община Бургас настоява за комплексно и пълно установяване на фактите около случая и поемане на отговорност от съответните длъжностни лица.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: