30.1 C
Бургас
четвъртък, 5 август, 2021

Когато “скучната” математика се отплати

Едва ли за повечето хора първата асоциация когато чуят “математика” е свързана с бизнес успехи. Само че примерите за това как тази наука може да се отпрати щедро са много, а на всичко отгоре разбиват на пух и прах популярния мит, че успешните хора не са завършили университет. Да, има изключения като Бил Гейтс и Стив Джобс, които оставят ученето, за да преследват бизнес начинанията си. Но както ще видим по-долу науката, и по-специално математиката, е способна да отвори врати, до които малцина стигат.

Джеф Безос

Технически погледнато най-богатията човек на планетата не е завършил математика, но дипломата му от Принстън по електрическо инженерство и компютърни науки е достатъчно за да започнем класацията с него. 

Основателят на Amazon се превърна в един от най-успешните предприемачи, а състоянието му от над $200 млрд. говори само по себе си за устрема на бизнесмена. От ранни години Безос проявява силен интерес към науката и електрониката, а в речта, която дава по време на гимназиалното си завършване споделя, че мечтае човечеството да “колонизира” космоса. 

Подобни смели мечти не са рядкост за любознателните, но това с което се отличава Джеф, е че един от хората, които са напът да постигнат тази своя мечта благодарение на своята компания SpaceX.

Феликс Шнайдерс

Какво бихте направили, ако завършите математика? Най-вероятни бихте станали учител или преподавател. Може също да работите като статистик или пък анализатор. Все професии, които са интригуващи за любителите на науката за числата. 

Но защо пък да не станете успешен покер играч? Именно това прави немецът Феликс Шнайдърс, който освен, че е дипломиран математик е един от най-успешните европейски играчи по онлайн покер. На всичкото отгоре Шнайдерс е и инструктор по покер, като уроците му помагат на много хора да навлязат в игра, в която няколко науки, включително математиката, се пресичат, за да разграничат истински успешните играчи, от тези които просто се надяват да спечелят нещо.

Сергей Брин

Още един успешен предприемач, който редом до Безос е сред най-разпознаваемите имена в технологичните среди. 

Съоснователят на Гугъл Сергей Брин е завършил Мерилендския университет със специалности математика и компютърни науки. Може би знаете, че дори името на най-популярната търсачка Google идва от числото “гогол” което се равнява на 1 със сто нули. 

Всъщност, Брин е трето поколение математик, като дядо си баща си, като последнията е бил преподавател в същия университет, в който завърша и Сергей. По време на следването си Брин се запознава с Лари Пейдж, с когото създават първообразът на Google-търсачка, която чрез алгоритъм подрежда резултатите според тяхната връзка с търсения термин.

Джеф Имелт

От 2001 до 2017 Джеф Имелт бе главен изпълнителен директор на General Electric. Едва ли ще е изненада, че той притежава диплома по математика и икономика и то не от кой да е, а от Дартмутския колеж, който е част от елитната Бръшлянова лига. Джеф има и магистърска степен по бизнес администрация от Харвард, което е сериозна оценка за неговите умения. 

Интересното е, че в интервю за Business Insider Имелт споделя, че не познанията по бизнес администрация, а тези по математика са по-ценни за него. “Използвам наученото по математика всеки ден, докато магистратурата по бизнес администрация не толкова често”. И допълва, че се интересува повече от практическо решаване на проблеми отколкото от датабази.

Рийд Хейстингс

От компания за наемане на видеокасети и дискове по пощата Netflix се превърна в един от най-големите играчи на развлекателния пазар, удържайки на стремглаво променящата се индустрия. Историята на Netflix е история за успеха на компания, която съумя да влезе в крак с новите времена, които докараха до крах модела за наемане на физическия копия на филми. 

Но тук говорим не за компанията, а за нейния съосновател Рийд Хейстингс. Той завършва математика от намиращия се в Мейн Бодуински колеж, като след завършването си дори преподава науката в Свазиленд като член на Корпуса на мира. След като се завръща в САЩ завършва и компютърни науки в Станфорд. Казва за New York Times, че към математиката го е притеглила “красотата и привлекателността на абстракциите”.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: