28.1 C
Бургас
петък, юли 1, 2022

Концесионерът на плажа в Созопол: На брега се извършват единствено защитни дейности по метода „контраборд“

Категорично не отговарят на истината споделените от местни жители опасения, че се уврежда плажната ивица. За пореден път заявяваме, че от морето не се изгребва пясък и не се изграждат защитни диги. На плажа се извършват единствено защитни дейности по метода „контраборд“, които целят да запазят целостта на пясъчната ивица и да се предотврати отнемането й от бурните вълни през зимата. Това се казва в официално становище на фирмата концесионер на централния плаж в Созопол .

Тези дейности са съобразени стриктно със законовите изисквания и в съответствие с вменените ни задължения по концесионния договор.  Припомняме, че преди стартирането на защитните дейности на морски плаж „Созопол – Централен”, с официални писма сме уведомили Министерството на туризма,  Басейнова дирекция и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите. 

Образувания контраборд в задната част на плажа, не уврежда по никакъв начин флората или фауната, нито засяга околната среда. Единствената му функция е да противодейства на силата на вълните. 

        Твърденията, че тези защитни дейности се извършват посред нощ и внушаващи, че се случва нещо нередно, категорично не отговарят на истината. Кадрите, заснети в  тъмната част на денонощието намират своето логично обяснение в известният факт, че в този период на годината залезът настъпва в 16.40 часа. Работниците, ангажирани с дейността не са успели да приключат в рамките на светлата част от денонощието, поради което са останали да довършат след свечеряване. 

Изразяваме категорична позиция, че нашите действия са съобразени с изискванията на закона и с тях опазваме плажната ивица, което считаме че изцяло е в обществен интерес. 

        Фирмата-концесионер „Ауто Фактор“ е с дългогодишен опит в тази сфера и през годините  е доказала безспорно своя професионализъм, като не е допуснала нарушения относно задълженията си по концесионните договори, сред които е и задължението за опазване целостта на ивицата през цялата година.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук