14 C
Бургас
събота, 8 май, 2021
spot_img

Концесионерът на Централен плаж-Созопол започна подготовка за защита на пясъчната ивица

Стартира подготовката за защита на Централен плаж-Созопол и предпазване на пясъка от морските вълни през зимните месеци. Дейностите по защита и предпазване на пясъчната ивица в Созопол, извършвани от концесионера „Ауто Фактор“ ЕООД целят единствено  опазване целостта  на плажа.  

Дейностите по опазване на ивицата категорично не включват изкопни работи, не се изравя пясък, а представляват метод, с който се изтегля пясък в по-задната й част. Това депониране и разстилане на пясъка по-навътре върху ивицата представлява образуване на контраборд, който да отнема енергията на ударната морска вълна. Този метод е надежден за съхраняването и предпазването на ивицата и по никакъв начин не засяга Черно море и не нарушава Закона за водите, Закона за биологичното разнообразие,  Закона за околната среда.

Укрепителните методи, включително и издигането на пясъчни диги е установена стара практика, която се прилага в най-големите курорти в цял свят за опазването на пясъчната инфраструктура, като по безспорен начин е доказано, че е безопасно за морската флора и фауна. В случая обаче диги не се изграждат.

Преди стартирането на дейностите на морски плаж „Созопол – Централен” с официални писма са уведомени Министерството на туризма,  Басейнова дирекция, Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите.

Концесионерът има ангажимент целогодишно да полага грижи за плажа.

„Ауто Фактор“, която спечели концесията на ивицата е с дългогодишен опит в тази сфера и през годините е доказала безспорно своя професионализъм, като не е допуснала нарушения относно задълженията си по концесионните договори.

Издърпването на пясъка не само, че не нарушава екологично равновесие, но и оказва положителен ефект от разместването на пластовете.

Искаме да успокоим всички жители на град Созопол, че тревогите им са безпочвени и гарантираме, че методът, който се прилага за опазване на ивицата по никакъв начин няма да навреди на екологията. Нашата цел е да изпълним стриктно задълженията си и да опазим целостта на плажа, като не допуснем вълните да „изядат“ част от него.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,902Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: