29.1 C
Бургас
вторник, юли 5, 2022

Лондон ще подкрепи международен трибунал, който да съди Путин

Лондон обмисля да подкрепи специален международен трибунал, който да съди руския президент Владимир Путин за войната в Украйна, обяви британската министърка на външните работи Лиз Тръс в разговор с украинския депутат Олексий Хончаренко по радио „Таймс“. Тя поясни, че кабинетът в Лондон търси ефективен начин, за да бъдат подведени под отговорност руските лидери за ужасяващите военни престъпления.

Украинското правителство настоява да бъде създаден специален международен трибунал, който да съди Путин и представители на руското правителство за престъпленията срещу украинците.

Лиз Тръс каза, че на Украйна е оказвана подкрепа за събирането на доказателства като показания на свидетели и видеозаписи. Британското правителство иска наказателно преследване на онези, които са извършили военни престъпления, включително сексуално насилие и нападения срещу цивилни, заяви тя.

През март британският министър на правосъдието Доминик Рааб обеща страната да окаже пълна подкрепа за започване на дело за военни престъпления срещу Путин и неговите военни командири в Украйна. Така те няма да могат да напускат Русия поради риск от арест, отбеляза той.

Рааб каза още, че Западът трябва да покаже стратегическа издръжливост при преследването за военни престъпления, и припомни, че в миналото е имало скептицизъм дали може да бъдат изправени пред съда Слободан Милошевич, Радован Караджич и Чарлз Тейлър, които в крайна сметка бяха осъдени.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук