2.1 C
Бургас
сряда, 1 декември, 2021

Лозари блокираха пътя до винзавода в Поморие

Лозари блокираха за кратко стария път за Слънчев бряг в района на винзавода в Поморие. Както на много места в страната браншовиците настояват за спешни мерки, които да стабилизират сектора в България.

Според инзнесените данни от най-голямата браншова организация на прозиводителите на грозде у нас- насажденията само за последните две години са намалели в огромни размери – от близо 2 млн. декара до едва 300 000. Производството у нас се свива и става все по-бутиково, след като и нашият пазар беше залят от вносни вина на много ниски цени.

Националното сдружение на българските лозари е провело редица срещи със служебния земеделски министър Христо Бозуков и зам.-министър Явор Гечев, както и с Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за лозата и виното, но без резултат.

От НСБЛ настояваме да бъдат взети спешни мерки за излизането на лозарския сектор от колапса, в който се намира в последните години. Национални доплащания за сектора не само ще спаси лозарите в страната, но и ще повиши конкурентоспособността на бранша. Високата безработица, крайната бедност и обезлюдяването на селските райони са само част от предизвикателствата, за които лозарството, ако бъде подпомогнат, ще успее да даде и своя принос.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: