12.1 C
Бургас
вторник, 7 декември, 2021

Лозари затварят с трактори пътя Поморие- Каменар, до колелото към Слънчев бряг

От Националното сдружение на българските лозари информираме, че наши членове от Поморие ще затворят с трактори пътя Поморие-Каменар до връзката с колелото за Слънчев бряг в четвъртък, 02.09.2021г. в 09:00 ч.

Блокадата ще започне сутринта и ще продължи половин час.

НСБЛ е учредено през март тази година в него членуват лозари, пепиниеристи, винари и учени в областта на лозарството в България.

Бидейки най-голямата браншова организация в лозарския сектор у нас имаме отговорността и задължението да защитаваме интересите на нашите членове и всеки лозар в страната. Липсата на далновидна стратегия и дългосрочна политика в бранша доведе до намаляването на лозята у нас с 5 пъти за последните 20 години – от 1.6 млн. декара на 300 хиляди декара.

Една от най-важните и наложителни мерки е предвиждането на национални доплащания за сектора. Ние сме единствената държава, в която тези доплащания са изключени, тъй като се счита, че виненото грозде не е плод.  За сравнение – в другите страни от ЕС помощта за сектора е в размер на около 300 евро на декар. В България е през последните 5-6 години тя е достигнала максимум 22 евро на декар. Същевременно разходите по отношение на отглеждането на културата и производство на грозде са еднакви с колегите от ЕС, а през последните години дори скочиха драстично. В същото време имаме почти двоен спад на изкупната цена на гроздето. Реално работим на загуба.

Протестите на лозарите са се отлагали през годините, тъй като все сме се надявали, че с управляващите ще успеем да изработим една дългосрочна, устойчива стратегия, основаваща се на пазарен принцип и конкурентни условия за лозарите у нас и колегите си в ЕС. Пазарен принцип значи еднакви условия при стартиране. Ние на практика стартираме с 300 метра зад останалите.

Лозята у нас намаляват, изкупните цени на гроздето са убийствено ниски. Вече няколко години алармираме всички институции за катастрофалната ситуация, но не получаваме адекватна реакция. Себестойността на един килограм грозде у нас се движи между 80 и 90 стотинки и за да може секторът да оцелее, изкупната цена трябва да бъде поне един лев. В страните, които са лидери в лозарството и винарството, националните субсидии достигат 300 евро на декар.

Националното сдружение на българските лозари е провело редица срещи със служебния земеделски министър Христо Бозуков и зам.-министър Явор Гечев, както и с Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за лозата и виното, но без резултат.

От НСБЛ настояваме да бъдат взети спешни мерки за излизането на лозарския сектор от колапса, в който се намира в последните години. Национални доплащания за сектора не само ще спаси лозарите в страната, но и ще повиши конкурентоспособността на бранша. Високата безработица, крайната бедност и обезлюдяването на селските райони са само част от предизвикателствата, за които лозарството, ако бъде подпомогнат, ще успее да даде и своя принос.

Последните 3 години сме обиколили всички институции, но само ни лъжат и нищо не се случва. Ако и сега не ни чуят, ще пристъпим към национални протести, хората са ни готови за гражданско неподчинение.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ