14 C
Бургас
събота, 8 май, 2021
spot_img

Лятото си отива. Автоинструкторите откриват сезона на протестите

„Предприемаме протестни действия спрямо ръководството на „Автомобилна администрация“ и искаме тяхната оставка“, каза пред БНР Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

От съюза са на менине, че ръководството в лицето на „милиционерско дуо“ е довело до „пълна неразбория в начина на обучение на водачите на МПС“. Те настояват за среща с премиера. Планира се общонационален инструкторски протест в цялата страна. Датата за него ще се уточни допълнително.

„В момента в много райони на страната има по 50-80-120 души, които чакат за изпит, в последната година и половина не е назначен нито един председател на изпитни комисии, а недостигът на такива води до нови корупционни практики, за да могат хората да се явят на изпит“, поясни Иванов. Той коментира темата по повод публикувания за обществено обсъждане проект, с който се променя Наредбата за условията и реда за обучение на бъдещи шофьори.

„В дните, когато се пускат датите за изпит, всички изпадаме в нервна криза, за да вземем някаква дата за изпит, като че ли е ситуацията през 80-те години, когато се редяхме за банани и портокали преди Нова година“, заяви Иванов.

„В две от наредбите са прокарани са лобистки интереси, които ще доведат до многократно увеличаване на цената на шофьорския курс“, твърди още Йонко Иванов. Той смята, че тези лобистки интереси не са „в плюс нито на учебния център, нито на гражданите“. Иванов смята, че промяната в цената на курса за B категория ще бъде „от порядъка на 400-500 лева, а за тежките категории – от 700 лева“.

„До момента разрешителното се даваше от Министерството на транспорта, сега се вкарват още 4 нови институции“, посочи Иванов. Той определи като „скандално“ изискването учебна дейност да се регистрира като търговски обект. „Ние не сме нито продавачи на пуканки, на банички или на нещо друго, за да имаме търговска регистрация“, подчерта Йонко Иванов.

„Наредба 37 беше написана на тъмно“, категоричен е Иванов.

„Това, което ще вдигне хората в страната – вкарва се още едно изискване: автомобилите да бъдат собственост на учебния център. При положение, че имаме 900 фирми, няма и 8% от всички тези, чиито автомобили да са собственост на учебен център. /…/ В момента има учебни центрове, които имат по 15-17 преподаватели с техни автомобили, те са си сключили договор, плащат си всички наемни отношения…“.

Иванов изтъкна още, че в момента изпитващите обикалят по 20 минути с таблетите, за да хванат сигнал да проведат изпита. По повод премахването на вътрешните изпити с мотива проводник на корупция той коментира:

„Сега не само че ще се махнат, а отново някой, който е любител на смартфоните, съответно да си пуска селфита, трябва да прави вътрешния изпит на тях, което нас много ни облекчава. Ние ще бъдем ОК – късаме хората, взимаме им парите, късаме хората, взимаме им парите. Никакъв проблем няма на този таблет да начукаме колкото грешки искаме. Ама абсолютно никакъв проблем няма.“ burgasinfo.com

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,902Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: