19 C
Бургас
петък, 23 април, 2021

Марияна Николова: Важно е с общи усилия да привличаме туристи на Балканите, като им гарантираме сигурност и безопасност

Важно е с общи усилия да привличаме туристи на Балканите, като им гарантираме сигурност, безопасност и развлечения. Именно с тази цел работи смесеният Българо-турски комитет по туризъм да намери работещите и лоялни решения в тази непредсказуема 2021 г. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред медии в София. Изявлението бе след проведена двустранна среща между вицепремиера Марияна Николова и министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой.

Считам, че в настоящите условия е много важно да си сътрудничим интензивно и да отдаваме необходимия приоритет на нашите съседи от региона на Балканите, които сумарно са най-големият генератор на туристи за България, заяви вицепремиерът. По думите й пътуванията с цел туризъм от пазар Турция през миналата година в България са били близо 300 хил., като уточни, че е налице спад от 50% спрямо 2019, но той е напълно обясним с ефектите от пандемията.

Министър Николова информира още, че за турските граждани най-популярни дестинации си остават българските погранични райони, Столична община, планинските ни курорти като Банско, Пампорово и Чепеларе, морските ни центрове като Варна и др. От друга страна, за българските граждани Турция си остава номер 1 пазар за изходящ туризъм, през 2019 г. са регистрирани над 1.6 милиона пътувания на българи в страната, съобщи тя.

В подреждането на чуждестранните гости на Турция българите често са част от челната тройка и това обуславя и нашите регулярни контакти и приоритизирането на този пазар, посочи вицепремиерът. И уточни, че извън контекста на туризма двустранният стокообмен също е значителен и в периода на най-интензивно развитие достига 5 млрд. долара.

Вицепремиерът припомни, че през 2020 г. е имала възможност да осъществи две работни визити в Истанбул, бе организиран и онлайн бизнес форум през ноември, с наистина голям интерес и от двете страни. Сигурна съм, че ще работим активно в рамките на организации като СОТ, ЧИС, ОИСР и много други, за да върнем туристическия сектор на пътя на растеж, посочи тя.

Туроператорите ще трябва да проявят изобретателност и въображение, като проектират маршрути, които избягват претоварените туристически зони, тъй като пандемията наложи клиентите да очакват по-обмислен подход към дизайна на пътуванията, каза министър Николова. По думите й това може да бъде под формата на маршрути, фокусирани върху по-отдалечени места или дори повишена популярност на ниши от туризма, които до миналата година не бяха толкова известни. Тя подчерта, че същевременно ще се работи и за интегрирането на дигитални решения и добри примери в тази насока, защото те категорично са елемент и от настоящето, и от бъдещето на сектора.

Популярните дестинации не само ще се променят, но тези очаквания на туристите вероятно ще повлияят на начина, по който хората пътуват до и в рамките на дестинацията, изтъка министър Николова. Тя допълни, че изборът на вид транспортно средство за придвижване до дадена дестинация вече може да не се определя само от цената, а по-скоро решенията ще бъдат повлияни от хигиенните стандарти; например ако маските са задължителни или не; разстоянието между местата и т.н. Смятам, че България от 2020 г. се подготвя за тези промени, тази адаптация наблюдавах и при нашите съседи и считам, че съвместно ще успяваме да открояваме добрите решения за продължаване работата на сектор туризъм, който е стратегически и в България, и в Турция, подчерта вицепремиерът.

Искам да споделя своята радост, че съм в България, наша приятелска и съседска стана, заяви министър Ерсой и благодари на вицепремиера Марияна Николова за поканата. Той допълни още, че двете стани показаха блестящо сътрудничество в борбата с пандемията. По думите му с министър Николова полагат сериозни усилия за връщане на темпа на пътникопотока между двете страни. В момента България се нарежда на второ място по посещения в Турция, съобщи министър Ерсой. И посочи, че е провел много ползотворна срещата с премиера Бойко Борисов, на която бе заявено желание за продължаване на съвместната дейност.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Leave a Reply

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,874Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: