С тържествена церемония, на която реч произнесе италианският президент Серджо Матарела и на която пя българската народна певица Валя Балканска, италианският град Матера стана официално днес Европейска столица на културата, съобщи сайтът на телевизия РАИ, цитиран от БТА.

Церемонията на един от централните площади на града, „Сан Пиетро Кавеозо“, бе водена от актьора Джиджи Пройети. Тя бе наречена „Отворено шоу“ и в нея участваха редица италиански и чужди изпълнители.

 

Валя Балканска в съпровод на гайда омая жителите и гостите на Матера с изпълнението си на песента „Излел е Дельо Хайдутин“. Сред останалите изпълнители бяха пианистът Стефано Болани, певицата Скин и др.
В края на церемонията речи произнесоха официалните гости.

Италианският президент Серджо Матарела заяви, че днешният ден е от голямо значение за Матера, за цяла Италия и за Европа, която е показала, че знае да признава и да цени своите култури. Културата е свързващата тъкан на европейската цивилизация, подчерта Матарела.

В речта си той припомни, че Матера е Европейска столица на културата тази година заедно с Пловдив.

Преди това италианският премиер Джузепе Конте каза, че Европейската година на културата в Матера ще бъде годината на реванша за градовете в Южна Италия. Той обаче призна, че е болезнен и неприемлив фактът, че единственият начин да се стигне до Матера е само с кола, както е направил и той.

Тържествената церемония беше четвъртият етап от откриването на Европейската столица на културата в Матера. Преди това имаше още три етапа, наречени „Отворени звуци“, „Отворен град“ и „Отворени светлини“.

Откриването продължава до късно вечерта с пети етап, наречен „Отворено бъдеще“ и заплануван като парад на артисти из улиците и площадите на града. Отворено бъдеще е и официалното мото на Европейската столица на културата Матера 2019.