8.1 C
Бургас
сряда, 8 декември, 2021

Мъжът, който иска да бутне крепостната стена в Созопол: Тази стена е бутафорна, тук беше къща ми!/снимки/

              

Част от крепостната стена на Созопол ще бъде разрушена, тъй като попада в частен имот. Това е постановил Районния съд в Бургас по повод жалба на собственика на имота Иван Манолов.  

Стената в Созопол е част от Архитектурно- исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула”. Тя е изградена поетапно, с пари от Европейския съюз. Преди 7 години обаче четири метра от зида или около 7 кв.м  навлизат в частния имот на Манолов.

По думите му на мястото на изградената крепостна стена е била родната му къща. „Тук нямаше никаква стена, а къща- паметник на културата от  18-19 век ! Дядо ми е купи от една гръцка фамилия. Тази стена е бутафорна, супер бутафорна и фалшива,  с камънаци, взето  от морето и пясък от дюните е правена. Тук имах едно заведение с масички на алеята, сега няма нищо, а тази стена ми скрива гледката към морето”, обясни за zonaburgas.bg собственикът на имота.

Историческият комплекс „Южно крепостна стена и кула ” е създаден  от  Фондация „Созопол”. Нейният председател  е Кирил Арнаутски . Според експертизата по делото  на мястото на стената не е установено да има следи от съществуващ старинен архитектурен паметник. Арнаутски обаче твърди друго.

„Преди да се изпълни проектът са направени археологически проучвания и от тях е видно, че има основи, има запазен стар зид, така че няма как да е бутафорна стената”, каза Арнаутски в телефонен разговор с наш репортер.

Съдът вече е разпоредил община Созопол да премахне тази част от крепостната стена, която попада в частния имот.

„ Собственикът трябва да си влезе в границите на имота, което преди 7-8 години му е било отнето с изграждането на стената. Съдът е постановил, че той е в правото си, така че ние нямаме друг избор.”, обясни Георги Пенелов- предс. на общинския съвет в Созопол.

По думите му общината трябва да направи проект как да бъде премахната част от стената, така че да не се наруши архитектурния облик. Проектът трябва да бъде съгласуван и с Националният институт за недвижимо културно наследство.

Решението на Районния съд не е окончателно и може да се обжалва пред Окръжния съд в Бургас.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ