8 C
Бургас
вторник, 20 април, 2021

Международен детски лагер се проведе в Китен

От 6 до 8 август в къмпинг Китен беше организиран международен еко-лагер, Китен 2019. 14 деца от България, Турция, Румъния, Молдова и Украйна нощуваха на палатки в къмпинг Китен, в близост до едни от най-живописните места по българското Черноморие.

Събитието се организира в рамките на проект  MARLENA – Нов подход за премахване на морски отпадъци и отпадъци в реките, с референтен номер 139, финансиран по първата покана на програмата за  сътрудничество в Черноморския басейн.

За трите дни по време на лагера децата забравиха телефоните и се включиха в спортни и образователни игри сред природата, запознаха се с биоразнообразието в природен парк Странджа, обсъждаха теми за опазването на природата и как те самите могат да допринесат за намаляване на отпадъците около нас и особено в морето и реките, което е една от целите на проекта. По време на организирания поход те се докоснаха до тайнствата на  Беглик Таш, магията на фиордите и тюленовата пещера в местност Маслен нос. Активност и отговорност към природата показаха децата по време на еко акция за почистване на трудно-достъпните места в района от отпадъци, които морето изхвърля. Най-атрактивно за децата беше почистването на устието на река Караагач, което се извърши с каяци. След много смях и настроение по време на лагера децата ще отнесат в страните си не само спомени за красивите места, топлото море в България и добрите приятелства, но и послания към своите близки и приятели да са по-активни за намаляване на отпадъците около нас, за едно по-чисто море и един по-чист свят!

Съдържанието на тази публикация e изцяло отговорност на СНЦ „Зелена Странджа“,  публикацията е изработена в рамките  на проект MARLENA BSB-139 и по никакъв начин не може да бъде възприето, че отразява възгледите на Европейския съюз.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Leave a Reply

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,874Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: