18.1 C
Бургас
петък, 18 юни, 2021

Международни консултанти започнаха работа по проекта за Специализирана детска болница в Бургас

Международен екип от специалисти и консултанти на избрания от Европейската инвестиционна банка испански мултинационален консорциум IDOM /АЙДОМ/, започна работа в Бургас по проекта за изграждане на Специализираната детска болница. Компанията е световен лидер в строителство, архитектура, инфраструктурни проекти, енергетика, транспорт, телекомуникации и има богат опит в консултирането на редица проекти в областта на здравеопазването по цял свят, сподели кметът Димитър Николов.

В екипа от експерти са доказани световни имена в сферата на здравеопазването, сред които Артур Питман от САЩ – 20 години финансов директор на болница, 20 години управител на болница и 20 години консултант на министерството на здравеопазването на САЩ, Ларс Кибург от Германия – с дългогодишен опит в доболничната помощ и социално-осигурителните модели в Европа, Сезар дел Вале Монталво /Испания/ – консултант по здравеопазване и технически директор на проекта, Пабло Елорз /Испания/ – архитект с 18-годишен опит в концепции и външния дизайн на болнични заведения.

Компанията представлява мултидисциплинарна глобална група, в която работят над 3 800 експерти в 45 офиса в 17 държави на различни континенти, с 866 партньори, над 12 000 клиенти и над 30 000 проекта в 125 държави. Компанията е с богат опит в строителството на болници и други големи инфраструктурни обекти, като зад гърба си има няколко построени болници в Европа и Латинска Америка.

Испанските консултанти ще бъдат подпомагани на местно ниво от българската компания „Миа Архитекти“ /MIA Architects/, специализирана също в проучване, консултиране и проектиране на сгради от публичната инфраструктура. Международният екип се срещна с кмета на Община Бургас Димитър Николов и неговия екип по проекта за изграждане на специализираната детска болница, на която бе направен план-график по отделните фази на проекта. След това експертите се срещнаха с ръководството на УМБАЛ Бургас, на Медицинския факултет и Регионалната здравна инспекция. В рамките на следващите три месеца експертите имат задачата подробно да обследват и анализират района на Бургас и съседните области, за да подготвят проект, адаптиран за нуждите на целия регион, отчитайки и туристическия му профил.

Екипът ще изготви оценка на здравните нужди, анализ за определяне на капацитета и обхвата на болницата и финансов анализ. Това е първата реална стъпка към изграждането на специализирана детска болница в Бургас. Резултатът от работата на международните консултанти е да изготвят проект за броя на етажите и отделенията, броя на кабинетите и леглата, обзавеждане и оборудване, както и да подготвят тръжните документи, с които Община Бургас да кандидатства за финансиране на строителството на детската болница. Идеята е Специализираната детска болница да предостави педиатрична помощ на едно място и да позволи комплексно лечение на децата, не само от община Бургас, а и от цяла Югоизточна България.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: