8.1 C
Бургас
вторник, 7 декември, 2021

Министър Ангелов: Чакаме през април ваксините срещу коронавируса

„Нямаме специфичен медикамент за лечение на коронавируса. Надяваме се през април ваксините да бъдат тук за българските граждани„, обяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той подчерта, че всяка едно лечебно заведение работи по протоколи, които са доказали своята ефикасност. В единния протокол за лечение на пациенти са обединени усилията на всички от началото на пандемията до момента.

Този протокол ще тръгне днес към лечебните заведения в страната. В него са описани всички стъпки и подходи за лечение“. В него участва и хидроксихлорохинът, който се прилага по лекарско предписание“, съобщи още министър Ангелов. 

Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията в България. Най-важното нещо е съзнанието, което българските граждани проявяват и разума, който надделява в момента – спазването на противоепидемичните мерки. Най-ефективна мярка от всички е носенето на маска на закрито. Следващата мярка е физическата и социална дистанция. Препоръчваме на всички граждани да избягват събиранията, струпванията на обществени места, да ограничат пътуванията, ако не са необходими“, каза здравният министър.

Той увери, че има достатъчно количество лични предпазни средства в болниците. Ще бъдат доставени допълнителни, за да се обезпечи за месеци напред. Днес пристигат и още 1700 флакона „Ремдесивир“. Следващата седмица ще пристигнат още 4300 флакона.

„Нека всички български граждани със симптоми на коронавирус, които лежат в лечебните заведения, да не гледат на лекарството „Ремдесивир“ като панацея. Всеки един медикамент има странични ефекти. В терапевтичните схеми съществуват и други препарати с противовирусно действие“, настоя проф. Ангелов.

Министърът призна, че изпитва неприятни чувства, когато вижда неспазващи мерките хора и такива, които търсят вратички в закона, за да нарушат дисциплината. 

Това коства човешки животи, не го правете. Не е време за празнуване. Време е за разум, за солидарност, за подкрепа към българските лекари„, изтъкна той.

В лечебните заведения са настанени 3191 пациенти, от които 239 са в интензивни отделения. Заетостта на леглата на национална база е приблизително 30%. В интензивните отделения са заети около 20% от леглата.

Активните случаи сред положителните медицински лица са 1276, от които 90 са в лечебни заведения. 7 от тях се намират в интензивни отделения.

Следващата стъпка е превръщането на цели болници за лечение на хора с Ковид-19. Имаме тази готовност. Ще бъде приложена в момента, в който 50% от наличните легла на територията на областта бъдат запълнени с пациенти с Ковид-19″, обяви проф. Ангелов.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ