19.1 C
Бургас
неделя, 20 юни, 2021

Министърът на културата спря събарянето на „Хеликон”, но протестът остава /видео/

Заради създалото се напрежение в града и заради предстоящото събаряне на старата сграда, в която се помещава книжарница „Хеликон”, в Бургас пристигна министърът на културата Боил Банов. Той се разпореди да се спре всякакво разрушаване на стари къщи на площад „Тройката” докато комисия не обследва кои от тях са  паметници на културата.

Боил Банов- министър на културата „Събаряне  и дума да не става. За каквито  и да е дейности пълен стоп до произнасянето за това, кои сгради около площада  имат качества да бъдат обявен за паметник на културата   и съответно да формираме един ансамбъл”.

Ансамбълът от сгради е на известната бургаска фамилия Хаджипетрови. През 1916 г. пожар разрушава част от  къщите, но през 1923 г. те са реконструирани и надстроени по проект на известния италиански архитект Рикардо Тоскани.

Кметът на  Бургас обясни , че сградата, в която се помещава книжарницата, не фигурира в списъка с паметниците на културата.

Димитър Николов –кмет на Бургас „Има две сгради, които са обявени за паметници на културата , това  е бившия Маринковски хан и бившата административна сграда на Хаджипетрови.”

Преди месец част от сградите в ансамбъла бяха бутнати, а на тяхно място вече има паркинг.

Алексанадра Абаджиева, която е организатор на протеста сподели: „ Смятам , че трябва да запазим тези сгради, които са на пъпа на Бургас като част от нашето наследство , а не искаме ето такива високи палати , празни ,които по никакъв начин не допринасят за обстановката в центъра на Бургас”.

От министерството на културата заявиха, че при тях не е постъпвало съгласуване за вече разрушените сгради от ансамбъла  на Хаджипетрови. Комисия ще установи дали има нарушения.  

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: