22.7 C
Бургас
неделя, май 22, 2022

Мним полицейски началник спретнал ало-измами в Ахелой

В резултат на поредните превантивни действия, предприети от служителите на ОДМВР – Бургас след вълната от опити за телефонни измами, преминала през региона през изминалата седмица, се стигна до куриозен случай, в който 61-годишен мъж от Ахелой, изпратен да прибере пари от измамена своя съгражданка, се усъмнил и вместо да занесе парите на адрес, указан от непознатия глас в телефонната слушалка, се обърнал към Районно управление – Поморие, където предал и паричната сума. Хронологията на случая е следната :

На 22.08.т.г. около 17.30 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 79 годишна жена от Ахелой за това, че станала жертва на телефонна измама по класическата схема „оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници”. Пенсионерката събрала сумата от 1 600 лева и следвайки инструкциите в телефонната слушалка ги поставила под кофа за боклук, разположена пред дома й. Малко по-късно на адреса дошъл 61 годишен нейн съграждани, който бил потърсен по телефона от мъж, представил се за „Стефан Попов – началник към полицията”. Последният поискал съдействие от ахелоеца за залавянето на телефонни измамници, като първото което трябвало да направи е да вземе парите на своята съгражданка и да ги занесе на друго място. Ахелоецът взел пакета, оставен под кофата за боклук, но се усъмнил, че сам става жертва на телефонна измама, като занесъл парите направо в Районно управление – Поморие, отклонявайки се от телефонните инструкции. Сумата от 1 600 лева предстои да бъде върната на пенсионерката, а по случая е образувано досъдебно производство.

По отношение съпричастността към извършени в периода от 14.08.т.г. до 19.08.т.г. две телефонни измами, служители от отдел „Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас и Първо и Пето Районни управления – Бургас задържали 37 годишен криминално проявен бургазлия, който в ролята на т.нар. „муле” взел общата сума от 10 400 лв. от двама измамени бургазлии. Първият от тях – 79 годишен пенсионер, получил обаждане по класическата схема „оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници”, като оставил сумата от 8 200 лева до трансформатор, разположен на ул. «Странджа планина» до бл. 19. Втората «жертва» – 61 годишна жена от кВ. «Сарафово» оставила сумата от 2 200 лв. До пластмасов контейнер за отпадъци, разположен срещу бл. 35 в к-с «Изгрев». Парите и в двата случая са прибрани от 37 годишен криминално проявен бургазлия, който направил пълни самопризнания и описа механизма за извършване на деянията. Същият предал част от сумата от 10 400 лв. Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на бургазлията продължава.

          ОДМВР – Бургас за пореден път припомня, че най-честите схеми за телефонна измама, освен „оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници”, са :

  • Катастрофа с жертва, предизвикана от близък роднина, който е задържан в ареста и за освобождаването му е необходима крупна сума пари
  • Болен от / свински, птичи грип, ебола или друга актуална болест/ близък роднина, който е настанен в болнично заведение и за спасяването му е необходима скъпоструваща ваксина
  • Настъпила трудова злополука / гръмнал бойлер или друг електроуред / възникнал пожар или взривена бомба, при който инцидент е пострадал тежко близък роднина. За да се извози в специализирана столична болница с хеликоптер и да се предприемат оперативни действия е необходима крупна сума пари
  • Пътен инцидент, при който на близкия роднина са засегнати крайниците. За оперативната намеса и поставянето на златни пирони е необходима крупна сума пари или ценности
  • За отпускане на допълнителни пари към пенсията / помощ за закупуване на лекарства / енергийна помощ / друг тип социално подпомагане е необходимо крупната сума пари или ценности да се предоставят на мнимия служител на „Социални грижи” или „Пенсионното” за да може възрастния човек да попадне в графа „крайно нуждаещ се”
  • Освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в  големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети
  • Осъществяване на изгодна сделка от близък роднина по закупуването на климатици, електроуреди и др. от голям търговски обект и др.

Характерно е, че по време на телефонната измама възрастния човек непрекъснато разговаря по телефона, като не му се дава възможност да се свърже със свои роднини и да им съобщи за проблема. Възможно е да се поиска от пенсионера да изтегли и спестените си пари от банков клон, поради което с банковите служители също се провеждат превантивни срещи за засилване на бдителността им по отношение на възрастни хора внезапно изтеглящи всичките си пари.

ОДМВР – Бургас призовава за пореден път гражданите да проведат разговори със свои роднини в третата възраст, на които да се обясни, че търсенето на съдействие се осъществява преди всичко на тел. 112 или от близки, на които имат доверие. От изключителна важност е да се обсъдят различните механизми за телефонни измами с цел неутрализиране на опитите за извършване на подобен род криминални посегателства!

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук