16.1 C
Бургас
вторник, 15 юни, 2021

„Морска администрация“ не е имала право да „задържа“ либийския танкер в Бургас

Изпълнителна агенция „Морска администрация“ не е имала право да „задържа“ либийския танкер „Бард“ на пристанището в Бургас. Това постанови Върховният административен съд, след като разгледа жалбата на „Либиан навигейтър“ със спора между либийската компания и „Булгар гео мин Ел Ти Ди“.

В мотивите си върховните съдии пишат, че не са спазени условията за забрана за отплаване на кораб и принудителни мерки, които са описани в Кодекса за търговското корабоплаване. Също така по закон танкерът е можел да обезпечи събиране на държавни вземания, но не и на такива от частно-правен характер.

Затова корабът е върнат на либийските му собственици. В същото време с прессъобщение „Булгар гео мин Ел Ти Ди“ информира, че танкера „Бард“ вече е техен и плава в международни води под панамски флаг. Причина за принудителното му пидобиване е дълг от над шест милиона либийски динара, които Либия дължи на „Булгар гео мин“.

От българското дружество казват, че решението на Върховния административен съд идва след като танкерът вече е отплавал от бургаското пристанище със сменена собственост и флаг.

bgonair.bg

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: