16.1 C
Бургас
вторник, 15 юни, 2021

Моцартов финес и забавни сюжети в “Сватбата на Фигаро“ на 13-и май

Eдна от най-популярните опери на Волфганг Амадеус Моцарт – „Сватбата на Фигаро“, ще бъде представена отново на бургаска сцена, след повече от година половина отсъствие от плаката на Бургаската опера – на 13-и май,  от 19.00 часа, в залата на Държавна опера – Бургас. Обичаното комично произведение на гениалния композитор от Виенската класическа школа, чието либрето е създадено по мотиви от едноименната комедия на Пиер Бомарше, представя блестяща амалгама от закачливо настроение, забавни обрати, редуване на недоразумения, елегантно разплитане на сюжетния възел в щастлив и поучителен финал. За първи път „Сватбата на Фигаро“ е изпълнена на 1-ви май 1786 г. във Виена. Вече 235 години след премиерата си, операта с комедиен и заплетен сюжет продължава да бъде поставяна по световните сцени с изключителен успех.

В четвъртък вечерта /13 май/, бургаската публика ще бъде въвлечена в една красива история, характерна с интелигентния си хумор, забавните сюжетни линии, преплитащи различни комични ситуации, словесни каламбури, занимателни разминавания в комуникацията, водещи до драматични, но и смешни обрати в отношенията, съмнения, ревност, втори шанс за страстта. Всички тези  заплетени взаимоотношения намират своята логична развръзка на финала и героите поемат по своя житейски път влюбени и удовлетворени.

Диригент на спектакъла ще бъде Цанислав Петков, който съвсем наскоро дирижира концерта „Виенска класика 2“, преминал при голям успех в залата на Бургаската опера /на 28 април, т. год./ Режисурата на постановката е на проф. Павел Герджиков, диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, концертмайстор – Ваня Златева, художник – Чавдар Чомаков, пластиката е на покойния Гриша Роглев, помощник-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов.

Самият Фигаро, надарен с остроумие, комбинативност и харизма, е басът Костадин Мечков. В ролята на нежната чаровница, камериерката на графинята – Сузана, която е вярна на своя годеник и на господарката си – графиня Алмавива, ще бъде Мария Цветкова – Маджарова, сопран. Като графиня Алмавива, която преживява похотливите помисли на своя съпруг, но успява – с помощта на своите приятели, обединени от хитроумен план, да си възвърне чувствата на графа, е сопраното Нона Кръстникова. В ролята на граф Алмавива, който крои коварен план да плени шармантната годеница на Фигаро Сузана, ще дебютира младият баритон Бранимир Недков. В образа на пажа Керубино на сцената ще се представи мецосопраното Лина Пеева. В образа на икономката Марчелина, която също има важна роля в сюжетното развитие, дебют прави мецосопраното Калина Попова. Басът Диман Панчев ще се представи в ролята на доктора Дон Бартоло, а в ролите на учителя по музика Дон Базилио и съдията Дон Курцио на бургаска сцена дебютира тенорът Яни Николов. В образа на градинаря Антонио ще бъде Петър Тихолов, а Барбарина, дъщеря на градинаря – Стефка Христозова, сопран.

На 13-и май оркестърът и хорът на Държавна опера – Бургас, заедно със блестящия каст от солисти, ще Ви предоставят едно малко бягство от нелекия делник и трудните времена, в които повече от година живеем и се адаптираме. Гарантирани са доброто настроение и  естетическата наслада от великолепната Моцартова музика и даващия енергия смях  – заради забавното либрето на „Сватбата на Фигаро“.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: