30.1 C
Бургас
четвъртък, 24 юни, 2021

На 6 февруари Бургас ще почете с поредица от събития спомена за своето освобождение

На 6 февруари Бургас ще почете с поредица от събития спомена за своето освобождение от османско иго. На същата дата преди 142 години драгуните на полковник Александър Лермонтов влизат в града и са посрещнати в покрайнините му от неговия първи кмет Нико Попов. Оттогава до днес благодарните бургаски поколения винаги отбелязват празнично този ден от календара.

Ето подготвената програма за 2020-та:

6 февруари (четвъртък)

11:00 часа

пл. „Атанас Сиреков“

Ритуал по издигане на националния флаг на

Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.

Благодарствен молебен за благоденствието на свободен Бургас

11:30 часа 

Паметник на руските освободители

Тържествен ритуал по отдаване на военни почести

и полагане на венци и цветя

Паметна плоча на ген. А. М. Лермонтов  (ул. „Лермонтов“ №15)

Паметник на руския лазарет (Приморски парк)

Полагане на венци и цветя

12:00 часа

Регионален исторически музей, ул. „Лермонтов“ 31

„Възкресението на свободата“

Гостуваща документална изложба от Национална агенция „Архиви“

12:30 часа

пл. „Атанас Сиреков“

Празничен фолклорен концерт

с участието на ПФА „Странджа“ – Бургас, с художествен ръководител Марио Егов

7 февруари (четвъртък)

17:00 часа

РБ „П. К. Яворов“ – Бургас (ул. „Булаир“ № 10)

„Любовта на Великите“

Среща-разговор с писателката-изследовател Неда Антонова за важните моменти от българската историческа памет, за България и за любовта на великите българи

* Община Бургас благодари на РБ „П. К. Яворов“, РИМ – Бургас и Държавен архив – Бургас за това, че за поредна година се включват активно в организирането на програмата, посветена на паметния ден:

На 6 февруари (четвъртък), с начало в 12:00 часа, в Изложбената зала на Историческия музей (ул. „Лермонтов“ № 31) ще бъде официално открита документалната изложба „Възкресение на свободата“, посветена на 142 години от края на Руско-турската война 1877-1878 г. и Освобождението на България. Изложбата гостува по покана на РИМ-Бургас и Териториален държавен архив-Бургас.

Изложбата е организирана съвместно от архивите на Република България, Руската федерация и Република Румъния. В нея са включени документи, снимки и гравюри, представящи воюващите страни, хода на военните действия, живота по време на войната и нейния заключителен етап с подписването на Сан Стефанския и Берлински мирни договори. Много от материалите ще бъдат показани за първи път пред българска публика. Техните оригинали се съхраняват в архивните хранилища на централни и регионални архиви на България и Румъния, на Руския държавен военно-исторически архив, Руския държавен исторически архив и в Архива на външната политика на Руската империя.

Изложбата е включена в програмата на Община Бургас за честване на 6 февруари – Освобождението на гр. Бургас от османско владичество и ще може да бъде посетена в дните до 24 февруари 2020 г.

От 3 до 18 февруари в изложбената зала на ул. „Булаир“ № 10 /към РБ „П. К. Яворов“/ ще гостува изложбата „Оригинални хромолитографии от Руско-турската освободителна война“ от 1924 г. В нея са представени 16 копия на хромолитографии върху пенокартон, дело на руски художници, сред които И. Д. Ситин, А. Лаврентиев, А. Абрамов и др., създадени по време на бойните действия. Колекцията е предоставена на бургаската общественост от НБ „Иван Вазов“ – гр. Пловдив.

На 7 февруари, с начало в 17.00 ч., ще протече литературното събитие „Любовта на Великите“. Мястото е изложбената зала на ул. „Булаир“ № 10 /към РБ „П. К. Яворов“/. Писателката Неда Антонова ще представи книгите:

– „Войната свърши в четвъртък“ – в битката за Плевен се срещат двама велики пълководци и мъже: младият генерал Скобелев и Гаази Осман паша. И в палатката на всеки от двамата – по една българка.

– „Неговата любима“, посветена на любовта между Ботев и Венета.

– „Първият след Бога“ – роман за Васил Левски, книга за обречената любов на Васил Кунчев към жената, която го изпраща до бесилото.

– „Царица Елеонора Българска“ – Фердинанд се жени за Елеонора, а Елеонора се омъжва за България.

Днешният шестдесети кмет на Бургас – Димитър Николов, отправя покана към бургазлии да се включат активно в събитията, посветени на годишнината. 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: