18.3 C
Бургас
четвъртък, май 19, 2022

На Атанасовден за Атанасовско езеро представят книгата „Полет в солта“

Няма друго такова природно място, което всяка година да празнува имен и рожден ден – само забележителното  Атанасовско езеро край Бургас. И тази година няма да направи изключение. По случай празникът, ви каним на представянето на книгата „Полет в солта“ – нарисувана, дизайнирана и издадена от младата художничка Биляна Дешева.

През юли 2020 г. Биляна прекара един месец на „симБиотично“ рисувайки Атанасовско езеро и неговите пернати обитатели – пеликани, фламинго, лопатарки, чапли, рибарки, корморани и др. Красивите цветни пейзажи на лагуната, солничарските постройки, дигите и каналите са послужили за вдъхновение на художничката, която създаде 25 големи платна и десетки скици и графики. Последваха изложби в Бургас и София, за да могат повече хора да се насладят на нейното изкуство и да се запознаят с Атанасовско езеро.

Биляна обаче не спря до тук, а реши да издаде специална книга, в която да събере картини, скици, графики и да разкаже за обитателите на езерото. Така се създава бутиковото издание „Полет в солта“. Средствата от продажбата на всяка книга Биляна дарява на БФБ за дейности в Атанасовско езеро.

На 18 януари 2022 г. от 18 часа в залата на Регионална библиотека „П. Яворов“ в Бургас младата авторка ще представи своята книга и ще разкаже за впечатленията си от живота в Бургас – градът на езерата и птиците. Ще бъде прожектиран и късометражния филм Landless на художник-сценографа Любика Георгиева – дебютната й изява като режисьор. През 2020 двете млади дами реализираха своя общ арт проект „Полет в солта“, финансиран от Национален фонд Култура в партньорство с БФБ и БДЗП.

Естествено като на празник ще има и подаръци за всички гости.

Във фейсбук страницата на Българска фондация Биоразнообразие ще бъде излъчвано представянето на живо, за тези, които не са в Бургас или не могат да участват.

В случай на забрана на публичните събития ще минем изцяло на онлайн събитие и срещата ни ще бъде виртуална, а подаръците ще почакат 

Събитието се организира в рамките на LIFE проект „Лагуната на живота“, който се изпълнява от БФБ, БДЗП, Черноморски солници АД и Заедно 2011. 

За повече подробности следете нашият фейсбук Лагуната на живота или сайта ни https://lagoon.biodiversity.bg/ , както и събитието във Facebook https://www.facebook.com/events/1111096552996962

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук