29.1 C
Бургас
четвъртък, юли 7, 2022

Няма да се удължава програмата, вадят украинците от хотелите на 31 май

Няма да се настаняват бежанци в хотелите след 31 май, съобщиха на брифинг в МС от Агенцията по бежанците. След края на месеца те ще бъдат настанени в държавни бази, като в извозването им ще се влючи и БДЖ.

България на първо място в ЕС по брой украински бежанци с временна закрила. Това обяви председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева по време на брифинг в Министерския съвет. 

„Гражданите, които са напуснали Украйна заради войната, вече са над 6 милиона. Пристигналите украински граждани  у нас са 252 826. Към момента са останали 104 235 лица, които  пребивават на територията на страната. Регистрираните по време на закрила към 12 май са 102 522-ма души. Сами разбирате  че  вече приближаваме на  100% регистрирани по този аспект  и страната излиза на първо място по брой регистрирани с временна закрила в държавите членки на ЕС”, уточни тя. И допълни, че от тях 52 000 са жени, а 40 658 – деца.

Към момента приоритет е интеграцията на бежанците общество, каза още Тошева.

Предвижда се до края на седмицата да влезе в употреба специална  дигитална платформа, благодарение на която ще се събират данни за това колко от украинските граждани имат намерение да останат в страната след 31 май. Екип от анкетьори ще помагат за събиране на информацията, поясни Тошева.

Зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев  увери, че до момента няма данни за случаи на трафик  на хора сред украинските бежанци.

„За кратък период бяха обособени първоначални приемателни пунктове за временна регистрация. МВР оказва активно съдействие при транспортирането на украински граждани до местата за настаняване”, поясни той.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук