21 C
Бургас
сряда, 12 май, 2021
spot_img

Над 50 доброволци се включиха в 2 еко-акции за почистване на районите около защитена местност „Устие на река Изворска“ и защитена местност „Ченгене скеле“

Еко-акциите се проведоха на 13 и 14 Септември 2019 по проект MARLENA: „Нов подход за премахване на морски и речните отпадъци“.

50 доброволци, между които над 10 деца отделиха от времето си, за да направят нещо добро и да допринесат за превръщането на защитените местности „Устие на река Изворска“ и „Ченгене скеле“ край Бургас в по-чисти и красиви места.

75 чувала с боклуци  или около 900 кг. бяха събрани само за броени часове. Сред тях преобладават пластмаси, кенове, фасове, рибарски мрежи и принадлежности, битови отпадъци.

Снимки: Почистване на ЗМ „Устие на река Изворска“

Владимир Димитров – председателят на СНЦ „Зелена Странджа“, организатор на еко акциите сподели, че периодичните акции за почистване, организирани редовно от  сдружението и други организации имат повече възпитателен характер. За да се елиминира замърсяването са необходими основно мерки за недопускане на изхвърляне сред природата и мерки за ограничаване на потреблението на някои стоки за еднократна употреба, основно пластмасови. Всички тези отпадъци, или се разграждат много бавно, или се разпадат на микрочастици, например микропластмасите, но всички те попаднали веднъж в природата по различен начин тровят почвите, водите и живите организми в тях, като тази отрова се връща и вреди също и на хората.

Все повече мислещи хора осъзнават сериозността на проблема. Личния пример и екологичното възпитание сред младите са много важни за изграждането на отговорно общество. Това е и една от целите на проект MARLENA – да обедини единомишленици за недопускане на замърсяване. Промоционални и образователни материали с послания и добри практики от другите страни в Черноморски басейн бяха раздадени по време на еко акциите.

Снимки: Почистване на защитена местност „Ченгене скеле“

Проект MARLENA – BSB 139 е финансиран от Съвместна оперативна програма Черноморски басейн 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски инструмент за съседство и от участващите страни: Армения, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Турция и Украйна.

Тази публикация е осъществена с подкрепата на Европейския Съюз. За съдържанието на тази публикация отговорност носи единствено Сдружение „Зелена Странджа“ и не може по никакъв начин да отразява мнението на Европейския Съюз.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,901Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: