23.8 C
Бургас
петък, май 20, 2022

Над 6 000 евро помощ за покупка на електричка. И можем да си мислим, че сме ЕКО

До 6 135 евро помощ за покупка на нов електрически автомобил. Това предвижда проект на ОП “Околна среда” за 2021-2027 г., която е пусната за обществено обсъждане преди да бъде изпратена на Европейската комисия. За целта е предвидено да бъдат осигурени 60 млн. евро.

В мотивите е обяснено, че личните автомобили са сериозен замърсител, имайки предвид остарелия автомобилен парк (преобладаващо дизелови коли над 15 г.). С постепенното изтегляне от употреба на стари дизелови автомобили се цели да се намалят превишените нива на фини прахови частици.

Дизеловите автомобили с екостандарт Euro 1, и тези които не отговарят дори на него, имат принос за 55% от емисиите на фини прахови частици, емитирани от личните коли. Затова идеята е бонус за покупка на кола на ток да получават хора, живеещи в общини с нарушено качество на въздуха, които предадат за рециклиране дизелов автомобил с ниск екостандарт.

Проблемът е, че ако човек кара дизел на 20 години, едва ли има пари да си купи нов електромобил дори с бонуса от 12 хил. лв. От помощта ще се възползват хора с пари, които ще купуват на старо кола за 500 лв. и ще я дават за рециклиране. А тези, които досега карат стари коли, ще продължат да го правят.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук