15 C
Бургас
събота, 8 май, 2021
spot_img

Напрежението расте: Турският министър на отбраната към Гърция: “Да не станете на мезе”

Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар на тържество по повод откриването на новата учебна година във Военноморското училище в Измир каза: “Тези, които кроят заговор срещу Турция ще бъдат разочаровани.”, и допълни по повод развитието в Източното Средиземноморие: “За да се намали напрежението някои само трябва да млъкнат. Нищо да не правят, достатъчно е да мълчат. Припомняме и силно препоръчваме на съседна Гърция да не се оставя да бъде използвана от други страни, за да не се превърне на мезе”, предава АА. Припомняме, че напрежението между Гърция и Турция през последните седмици рязко се увеличи.

Някои анализатори говорят дори за възможност от реален военен конфликт. Последната война между Гърция и Турция е тази от 1974 г. в Кипър. Гърция и Франция са против ходовете на Турция, насочени към експлоатацията на нефт и природен газ в Източното Средиземноморие. След като Франция заяви подкрепата си към Гърция с изпращане на свои самолети „Рафал“ на остров Крит и се включи във военни учения в Средиземно море, Турция обвинява Гърция и Франция в антитурска коалиция.

Турците исторически проявяват особена чувствителност към всеки гръцко-френски съюз. Между 1919 и 1922 г. такъв съюз успява да поеме контрол върху големи области на Турция и да стигне чак до Анкара, което кара турския лидер Кемал Ататюрк да започне война срещу него, мобилизирайки цялото турско население.

Турските военновъздушни учения над Галиполи, проведени наскоро, дадоха заплашително послание до европейците като припомниха прочутата битка при Галиполи по време на Първата световна война, където войските на Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Франция претърпяха гръмко поражение и не успяха да нахлуят в Истанбул – ключова порта, от която коалиционните сили възнамеряваха да достигнат до североизточната част на Османската империя в подкрепа на Русия срещу германските войски./Blitz.bg

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,902Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: