21 C
Бургас
сряда, 12 май, 2021
spot_img

Най-големият айсберг се разпадна

А68 в Антарктика, който беше най-големият в света, се е разпаднал на безброй малки фрагменти, съобщи Би Би Си. Когато се отдели от Антарктика през 2017 г., айсбергът беше с площ почти 6000 кв. км – колкото малка държава. Според спътниците на НАСА обаче останалите от него фрагменти са толкова малки, че вече не си струва да бъдат проследявани от американския Национален център по снеговете и ледовете.

Айсбергът А68 се откъсна от ледения шелф Ларсън С на края на Антарктическия полуостров и една година почти не се движеше. След това тръгна на север все по-бързо, задвижван от силни течения и ветрове. Той се насочи по познат маршрут в Южния Атлантически океан към британската задморска територия Южна Джорджия.

Именно при този малък остров изчезват много от големите айсберги. Те засядат в плитчините и са обречени постепенно да се разтопят. А68 успя да избегне тази съдба. Вълните, топлата вода в Атлантическия океан и по-високата температура на въздуха обаче в крайна сметка го унищожиха – той се разпадна на все по-малки и по-малки фрагменти, съобщи БТА.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,901Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: