10 C
Бургас
вторник, 20 април, 2021

Не е ли това най-сладичката животинка на света?

Очарователни малки австралийски животинки, от рода на торбестите бозайници, наречени куоки, завладяха света. Те обикновено са наричани „най-щастливото животно в света“ заради усмихнатия си външен вид, но те са определени като застрашен вид. Туристите обаче много обичат да си правят селфита с тях, а куоките нямат нищо против.

 Този популярен бозайник е синоним на любимото място за почивка на Пърт, остров Ротнест – кратко пътуване с ферибот от западно австралийското пристанище Фримантъл. Всъщност, така островът получава името си – холандският изследовател Вилем дьо Вламинг през 1696 г. го нареича „Rotte Nest“ („плъхово гнездо“), като смята повсеместните малки животни от семейство Кенгурови (част от него са и кенгуру и валаби) на красивия средиземноморски остров като гигантски плъхове.

Разбира се, традиционните жители на остров Ротнест, хората от Whadjuk Noongar, знаеха за острова много преди всяка европейска връзка. Наричат ​​го Wadjemup, което означава „място над водата, където са духовете“. Ротнест невинаги е бил остров. Хората от Нонгар са се заселили там през последната ледникова епоха преди около 6 500 години, когато по-ниското морско равнище означава, че е свързано с континенталната част. За тях това беше важно място за срещи и провеждане на церемонии. Около 10 000 куоки живеят днес на остров Ротнест. Много малки популации оцеляват и в югозападните гори на континенталната част, като тези в близост до Нортклиф. Като цяло видът е определен като уязвим поради хищничество от диви животни (котки и лисици), пожари и загуба на местообитания.\kanal3

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Leave a Reply

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,874Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: