31.1 C
Бургас
вторник, 3 август, 2021

Непознатият Несебър в изложба на картографски карти и пощенски картички /видео/

Несебър изненада жителите на морския град и туристите с интересна изложба в Артиум център . Посетителите разгледаха и  изложбата „Несебър в картографски архиви и колекции II – XXI век“ , организирана от Община Несебър и Международния  търговски и културен център “Геопан”.

Бяха показани 45 изображения на стари и по-нови карти и гравюри, които се съхраняват в световни музеи и библиотеки по света. Целта на изложбата е да покаже едно малко познато лице на Несебър, като световно културно наследство и чрез него – трайният интерес и значение, което му е отдавал и отдава светът.

Идеята е събраната колекция да се превърне в основа на дългосрочен културен проект „Несебър в световните архиви, библиотеки и частни колекции”.

Гостите на изложбата усетиха атмосферата на Несебър  и Слънчев бряг през шейсетте, седемдесетте и осемдесетте години чрез колекция от картички, предоставена на общината в Несебър от  немския гражданин Георг Крайм, някои от тях със забавни спомени.

В картичка от 1986 година Карен, например, дава съвети за питейната вода в Несебър- „Наслаждаваме се на плодовете  на социализма с пълна сила, горещо е , питейната вода  е оскъдна. В друга картичка пък Ина от Берлин дава съвети за българските мъже.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: