8 C
Бургас
понеделник, 19 април, 2021

Несебър отбеляза 143 години от Освобождението на България

Честването започна с тържествено издигане на националния флаг под звуците на химна на републиката. Пламенно слово за значението на свободата и подвига на героите произнесе Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър-Световно наследство“. Обръщение отправи и кметът на Несебър Николай Димитров. „Този празник е  повод за гордост, че сме граждани на една свободна  държава, възродила се след векове на забвение на картата на Европа. Прекланяйки се пред подвига, силата, духа и борбеността на нашите предшественици, прекланяйки се пред единението им в името на свободата на родината, ние, днешните поколения, трябва да продължим да бъдем единни, да съхраним силата, вярата и духа, завещани от дедите ни, и да ги предадем на децата си, за да можем заедно, обединени и сплотени, да преминем през всички предизвикателства на времето.“, подчерта кметът Николай Димитров.

В празничната програма, провела се на площад „Жулиета Шишманова“, участие взеха актьорът от общинския театър Марин Господинов, ХГП „Блян“ към НЧ „Яна Лъскова – 1905“, възпитаници на Обединена общинска школа по изкуствата – Несебър. 

Малко по-късно днес ще се състои уникално шоу с дронове.  В чест на деня, поставил началото на новата българска държава през 1878 г., небето над Несебър тържествено ще засияе в цветовете на родния трибагреник. Светлините на шоуто ще заблестят над портите на Стария Несебър в 20:30 часа.

Всички граждани и гости на Община Несебър могат да наблюдават светлинното шоу в зоната на провлака, откъдето ще имат най-добра гледка. Събитието ще се проведе при спазване на всички действащи противоепидемични мерки на Министерство на здравеопазването на Р България.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Leave a Reply

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,874Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: