24.4 C
Бургас
неделя, май 22, 2022

Няма бум на продажбите на имоти на руснаци по Черноморието

Не може да се говори за бум на продажбите на имоти на руснаци по Черноморието, коментираха за България он ер брокери по морето. Няма и влязла в сила у нас забрана от ЕС на сделки с недвижими имоти за руски граждани в Европа. Много от сделките с имоти всъщност се стопират заради затруднението на руснаците да откриват банкови сметки у нас.

 „Да има руснаци, които си обявяват имотите за продажба, по различни причини. И при тях се отразява кризата, както и настроенията  и емоциите, в момента в България създават настроения те да ползват своите имот, но за бум категорично не можем да говорим . Сделките се осуетяват и заради затруднението  с откриването на банкови сметки в България и това по някакъв начин затруднява  прехвърлянето на имота”, коментира за Дияна Иванова- управител на агенция за недвижими имоти в Бургас .

В агенциите по морето няма информация, за влязла в сила забрана от ЕС на сделки с недвижими имоти за руски граждани в Европа.

 „На този етап не се потвърждава подобна санкция, да се включи в шестия пакет санкции на ЕС , но дори и да се включи подобна санкция за забрана на сделки с недвижими имоти на руски граждани , то това ще засегне само тези, които нямат или гражданство на Евросъюза или нямат разрешение за допълнително пребиване на територията на страна членка на ЕС”, заяви за Красимира Илиева юрист в агенция за недвижими имоти. .

Повечето руснаци, които притежават  имоти по Черноморието всъщност имат разрешение за пребиваване у нас и санкцията няма да ги засегне.  

Сделките по морето в момента се осъществяват на по-високи цени, тъй като търсенето е голямо. Заради инфлацията хората предпочитат да влагат парите си в имоти вместо да ги държат в  банките.

„Има места, където говорим за над 2 000 евро на кв.м. , но също така можем да закупим от порядъка на 800 евро , така че пазарът  е доста колоритен”, заяви Дияна Иванова

По морето са се вдигнали и цените на наемите заради украинските бежанци, които търсят квартири.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук