20.4 C
Бургас
понеделник, 29 ноември, 2021

Няма основание Държавния резерв да бъде отварян

Засега няма основание Държавния резерв да бъде отварян. Това заяви в интервю за Дарик радио председателят на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ Николай Василев. Той уточни, че не вижда страната да има затруднения при доставките на петрол или нещо друго и обясни при какви условия може да бъде отварян Държавният резерв.

Николай Василев коментира, че не може еднозначно да каже дали трябва да бъде отворен Държавният резерв, или не.

„Това трябва да го реши Министерки съвет. Аз предлагам, но преди аз да го предложа, трябва да има искане за предложението. Засега не мисля, че има чак такава кризисна ситуация по отношение доставките на нефт и нефтопродукти. Да, наистина поскъпва, но не липсва. Не виждам какви затруднения има страната с доставките на петрол или пък нещо от този род“, отбеляза Василев.

Той увери, че запасите в Държавния резерв са достатъчни, за да може да се реагира при необходимост и обясни при какви случаи той може да бъде отварян:

„В Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ може да се предоставят в мирно време единствено държавни резерви и то при определените в закона случаи. Същите резерви могат да бъдат освобождавани от Министерския съвет за преодоляване на последици от кризисна ситуация. Под кризисна ситуация разбираме действие, което е възникнало вследствие на действие на разрушителни или агресивни сили, при бедствия, аварии, катастрофи, епидемии и други.“

Той даде примери от близкото минало, при които Държавният резерв е бил отварян. Единият при безводието в Перник, а другият е от 2019 г., когато безвъзмездно са били отпуснати минерална вода и сухи супи и консерви за преодоляване последствията от бедственото положение в град Стрелча.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: