26.1 C
Бургас
събота, 31 юли, 2021

Обвиняем за грабеж на златен синджир остава с мярка за неотклонение “задържане под стража“

Тричленен състав на Апелативен съд – Бургас потвърди определение на Окръжен съд  – Бургас , с което спрямо Стефан С. е взета мярка за неотклонение “задържане под стража“.

Мъжът е привлечен като обвиняем за това, че на 11 август 2020 г., около 17,30 часа, в курортен комплекс„Слънчев бряг“, до хотел Съмър Дрийм, противозаконно е отнел чужда движима вещ – златен синджир 14 карата с тегло 11,66 грама, на стойност 682,34 лева, от владението на  възрастна жена, с намерение противозаконно да го присвои, като употребил за това сила. Деянието е извършено при условията на опасен рецидив и се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Според въззивния състав въпреки ранния етап на разследването по делото има събрани достатъчно доказателства, които обосновават тезата за вероятност Стефан С. да е извършил грабежа.

Апелативните съдии споделят изводите на първата инстанция за наличие на риск от извършване на престъпление от страна на обвиняемия. Той е с предишни осъждания за престъпления против собствеността, като последно наложеното му общо най-тежко наказание лишаване от свобода за срок от две години е било изтърпяно през 2016 година. От приложената справка от информационната система на прокуратурата е видно, че срещу Стефан С. са внесени два обвинителни акта за кражба и за тежка телесна повреда. Тези данни обуславят извод за наличие на опасност от извършване на престъпление и необходимостта от налагане на най-строгата мярка за процесуална принуда. Наличието на постоянен адрес и полаганите от Стефан С. грижи за жената, с която живее на съпружески начала, и за трите си деца, не са обстоятелства, които да изключват категорично опасността от извършване на престъпление, се посочва в определението на Апелативен съд – Бургас.

Според въззивната инстанция налице са всички законови предпоставки спрямо обвиняемия да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, която ще  му попречи  укрие, да извърши престъпление и ще обезпечи приключването на наказателното производство срещу него в разумен срок.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: