26.1 C
Бургас
събота, 31 юли, 2021

Огромна дупка цъфна на централния плаж в Созопол

Неправомерно разкопаване с багер е установено тази сутрин на централния плаж в Созопол, съобщиха от общината там. Писмо с тази констатация е изпратено до РИОСВ Бургас. Дупката е била с размери 2 метра до върха, 3 метра в основата и широка 60 метра.

Изкопът е бил на 2-3 метра от брега на морето.

Сигналът е подаден от жителите на града и кметът на общината Тихомир Янакиев е разпоредил да се извърши проверка по случая.

Служителите установили, че техниката е наета от концесионера на ивицата за оформянето на диги. Проверката показала, че за натрупването и извозването на пясъчната маса е постъпило уведомление до Министерството на туризма и Басейнова дилекция на 29.октомври. В община Созопол обаче до момента няма постъпило такова, а то е необходимо във връзка с Наредба за оценка на въздействието върху околната среда.

В констативния протокол на общината е записано, че разкопаването трябва да спре до становище на РИОСВ и Министерството на туризма.

В документите, предоставени от общината не е посочено кой е разкопал централния плаж в Созопол. Оказва се, че това е концесионерът. Той обяснил, че това се прави, за да се запази пясъкът от влиянието на морските вълни през зимните дни. Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) изкопаването на над 30 кубични метра земна маса се счита за строителни дейности./burgasnews.bg

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: