16.1 C
Бургас
понеделник, 20 септември, 2021

Окончателно: Плажът на Росенец може да бъде нанесен на кадастралните карти

Върховният административен съд (ВАС) не уважи жалбата на фирмата „Стрейтлайн“ АД и остави в сила определението на Бургаския административен съд, който отказа да отмени заповедта за изменение на кадастралната карта и регистри и вписването на ивицата на Росенец като “крайбрежна плажна ивица” с трайно предназначение на територията като “защитена”.

Решението на съда е окончателно и за него съобщиха от самата институция. 

„Изложените доводи в частната жалба касаят евентуални неудобства за оспорващото дружество при стопанисване на сградите, които не съставляват „значителни или трудно поправими вреди“, обясняват съдиите.

И още:

Освен това липсват доводи и доказателства за размера на евентуалните вреди, с оглед преценката за тяхната „значителност“. Следва да се има предвид и характерът на оспорената заповед, с която не се засягат пряко права и законни интереси на оспорващото дружество, тъй като изменението на кадастралната карта и кадастрални регистър е с констативно, а не с конститутивно действие. Поради тези обстоятелства се налага изводът за неоснователност на частната жалба. 

Припомняме, че въпросът плаж ли е ивицата, намираща се в непосредствена близост до т.нар. Летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Дохан, или пък е „естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти“ бе поставен, след като проектантът на Сараите арх. Калин Тихолов обжалва заповедта за обявяване на ивицата за плаж. А както е известно, като такъв, той е държавна собственост и достъпът на всички граждани до него трябва да бъде безпрепятствен и е гарантиран от конститицията.

източник: clubz.bg

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: