0.1 C
Бургас
сряда, 1 декември, 2021

Окръжен съд – Бургас задържа под стража мъж за кражба на бутилка уиски

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Стефан П. С постановление от 06.03.2021 г., Стефан П. е привлечен като обвиняем за това, че на 05.03.2021 г., в гр. Бургас, отнел чужда движима вещ – 1 бр. бутилка уиски марка „Блек Рам“, на стойност 7,90 лв., от владението на П. Т., с намерение противозаконно да я присвои, като заварен на мястото на престъплението употребил заплашване – замахнал с юмрук към лицето на пострадалата, за да откраднатата вещ и грабежът представлява опасен рецидив (престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 4, вр. чл. 198, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ от НК). Престъплението е наказуемо с „Лишаване от свобода“ от пет до петнадесет години, т.е. касае се за тежко умишлено престъпление по смисъла на закона.

Окръжен съд – Бургас изгради разумно предположение за евентуална ангажираност на обвиняемия в престъпното деяние, предмет на разследването. Според съда, действително предметът на престъпно посегателство е с много ниска стойност, но в случая конкретната престъпна проява е необходимо да бъде разгледана в комплекс с данните за личността на дееца.

От данните от справката за съдимост на Стефан П. се установява, че спрямо него са били постановени два осъдителни съдебни акта за извършени престъпления против собствеността, като последно наложеното му наказание лишаване от свобода за срок от две години и четири месеца е било изтърпяно на 24.10.2017 г. „Наличието на предходно, несъответстващо на закона поведение, включващо посочените по-горе осъждания на обвиняемия, от една страна е показател за престъпни нагласи, а от друга, дава основание на съда да приеме, че съществува опасност от реализиране на престъпна проява от този обвиняем, в случай, че свободното му предвижване не бъде ограничено с най- тежката мярка за неотклонение“, пише Бургаският окръжен съд в своите мотиви. В подкрепа на извода за наличие на реална опасност от извършване на престъпление са и данните, че преди извършването на деянието, предмет на обвинението, обвиняемият е направил опит да отнеме от друг търговски обект две бутилки алкохол.

Съдебната инстанция счете, че посоченият риск от извършване на престъпление от страна на Стефан П. е с висока степен и се обуславя необходимост от прилагане на най – тежката мярка за неотклонение. Същевременно съществува и реална опасност от укриване на обвиняемия. Същият има регистриран адрес в гр. Сливен, на който не пребивава, като е бил обявяван за издирване по друго дело от Районно полицейско управление – Сливен. Обвиняемият води скитнически начин на живот, злоупотребява с алкохол и често нощува в изоставени сгради.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: