17.1 C
Бургас
четвъртък, май 19, 2022

Осъдиха жена за пост във Facebook срещу съветник

Районен съд – Берковица наказа жена с 1200 лева глоба за публикуване на клеветнически твърдения в социална мрежа, в които обвинява общински съветник, че е купувал гласове. Не особено обмислен ход от нейна страна, предвид зачестилите случаи на призовани за постове в социалните мрежи.

Според доказателствата по делото в периода от 26 ноември 2019 г. до 3 декември 2019 г.  подсъдимата публикувала във Fасеbооk клеветнически твърдения, преписвайки на общинския съветник престъпления срещу политическите права на гражданите, като сред изразите й имало: „той и останалите взеха пари от ДПС лидера им от Монтана, разхвърляха ги на хората, да гласуват за тях, т.е. платиха им от ДПС” ; „че тях никой не ги избира, а те си платиха, за да служат на интересите на ДПС и нейните лидери….”; „купи си работа като даваше пари на хората срещу 30 лева за глас.”;  „тук не говорим само за М., а …за цялата група на ДПС, които си платиха…, за да станат общински и се подиграха на един цял град….. говорим за платения вот и като водач на листа М. заедно с останалите нарушаваха ама яко закона, едни ги хванаха други го отнесоха“ и др.

Като отчете, че по делото няма доказателства за извършени от съветника престъпления срещу политическите права на гражданите – купуване на гласове, съдът признал жената за виновна. Като взел и предвид това, че за престъплението  законът предвижда наказание от 5 до 15 000 лева глоба  и обществено порицание, и че подсъдимата не е осъждана досега за престъпление от общ характер и не е освобождавана от наказателна отговорност, съдът я освободил от наказателна отговорност и й наложил административно наказание „глоба” в размер на 1200 лева в полза на държавата.

Присъдата може да се обжалва пред Окръжен съд – Монтана в 15 – дневен срок.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук