11 C
Бургас
вторник, 9 март, 2021

Остават броени часове до началото на ВОДА

Броени часове остават до третото издание на Фестивала за съвременни изкуства „ВОДА“, който ще се проведе от 30 август до 1 септември 2019 в Бургас. Фестивалът се случва в специфично градско пространство – плувният басейн на Младежки Културен Център и заобикалящия го лабиринт от съблекални, бани, коридори, котелно помещение, стрелбище, фитнес зала и др. 

Специфичната атмосфера, акустика, осветление, правят включването във Фестивала наистина уникално преживяване, което се помни дълго през идващите есенни месеци. ВОДА е насочена главно към бургаската публика и се случва именно заради и благодарение на нея. Това е уникален формат, който всички замесени се надяваме да продължи да се случва в нашия град. Защото това е начинът да се докоснем до известни международни и български артисти, а от друга страна да съпреживеем различни форми на изкуството и да преценим за себе си какво ни харесва, провокира и вдъхновява.

Въпреки трудностите с организацията тази година, международните участници са на много високо ниво и наистина са артисти с многобройни участия в целия свят. Един от забележителните артисти тази година е Abel Korinsky /Германия/, който се занимава със архитектурна звукова инсталация и съвременен танц. Към многобройните му международни участия в Австралия, Ирак, Кюрдистан и т.н. ще се включи и Бургас. Той ще представи интерактивен спектакъл “RADIANT”, в който ще вземат участие младите танцьори на танцова компания “Дюн”.

Не може да не отбележим известните български артисти – Венелин Шурелов и Антони Райжеков, които също ще представят свои инсталации в пространството на „ВОДА“. Но фестивалът не би бил това което е, ако ги нямаше младите артисти, които сега оформят облика си, но в търсенето намират понякога най-верният път към публиката.

 „Не пропускайте нищо от фестивала ВОДА – съветва Петя Стойкова, артистичният директор на феста, но особено спектакъла Мандала на унгарските колеги, в който активно участва публиката. Не случайно той ще бъде представен в два от дните на „ВОДА“. Включете се и във Фестивалния лабиринт, където всеки сам може да избере своя път из пространствата на басейна и да се открие различни произведения на изкуството, но и себе си.“

Фестивалът „ВОДА“ се реализира от Сдружение „Танц БГ“ и Българска Фондация „Биоразнообразие – клон Странджа с подкрепата на Община Бургас – Програма за съфинасиране на културни проекти, Младежки Културен Център – Бургас, Министерство на Културата, БНР-Бургасис подкрепата на бургаската общественост, включила се в кампанията „За да има ВОДА“. https://www.facebook.com/waterfestburgas

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,874Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ