8 C
Бургас
петък, март 5, 2021

Откриха фестивала „Есенни пасажи“ в Несебър с прясно уловена риба (видео)

В Несебър за осма поредна година се отдава почит на един най-древните и традиционни за града занаяти – рибарството. Фестивалът „Есенни пасажи“ се провежда този уикенд в морския град, а целта е да се удължи туристическия сезон.

„Несебър пръв, преди осем години, организира рибен фестивал. Тази година общината спечели проект по „Програма за морско дело и рибарство“, който финансира провеждането на това значимо за културния календар на града събитие. В момента по тази програма сме  спечелила проекти за 9 милиона и 800 000 лв. На многобройните гости и на гражданите на Несебър пожелавам прекрасен и усмихнат уикенд, зареден с позитивизъм, радост  и добро настроение с „Есенни пасажи“, каза кметът на Несебър Николай Димитров, който откри фестивала.

По думите му с „Есенни пасажи“ се удължава туристическия сезон и гостите на града се убеждават, че Несебър е красив и през четирите сезона.

През първата фестивална вечер на сцената на площада концерт изнесе Нели Петкова.

По-рано през деня бе открита изложба на Дружеството на несебърските художници и Сдружение несебърски художници – „Несебър АРТ“. Експозицията е подредена в Артиум център и съдържа около 60 творби на изтъкнати местни творци. Платната са тематично подбрани и разкриват прелестите на морето и града с тесните калдъръмени улички, рибарския бит и многоцветния свят  на морските обитатели. Изложбата може да бъде посетена всеки ден между 12.00 и 22.00 часа до 28 октомври.

Тазгодишното издание на „Есенни пасажи“ се провежда с финансовата подкрепа на „Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020“, чрез която бяха отпуснати средства за закупуване на сцена, висококачествен LED екран и цялостно осъществяване на фестивала.

Фестивалните дни продължават до неделя включително с разнообразна и пъстра програма, в която ще има забавления за деца и възрастни, дегустация на рибни специалитети, приготвени от професионални шеф готвачи, кинопрожекции, музикална програма с участието на местни и гостуващи изпълнители, демонстрации на приготвяне на рибни ястия и др. 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,874FansLike
1,756FollowersFollow
11,740SubscribersSubscribe

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ