29.1 C
Бургас
сряда, юли 6, 2022

Откриха моста на Чанаккале, най-дългият висящ мост в света

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган откри днес моста „Чанаккале 1915“, най-дългия висящ мост в света, който свързва Европа и Азия в района на Дарданелите, съобщиха турските медии, цитирани от БТА.

Мостът бе открит в деня на отбелязването на 107-та годишнина от най-голямата победа на османската войска над силите на Антантата (18 март 1915 г.) по време на Първата световна война в битката при Чанаккале (Галиполи).

Мостът над Дарданелите ще осигури шосейна връзка между Лапсеки и Гелиболу на двата бряга, осигурявана досега чрез фериботи.

Това е един от най-големите транспортни проекти в историята на Турция, реализацията на който започна на 18 март 2017 г. 

Ердоган заяви на церемонията, че Турция днес открива най-дългия висящ мост в света с най-голямо разстояние между двете вертикални опори, изпреварвайки Япония, която досега е държала първенството в това отношение.

Той посочи, че в името на новия мост е отбелязана годината на победата в битката при Чанаккале – 1915 г., а техническите особености на моста носят определен смисъл. Ердоган каза, че височината на опорните колони е 318 метра, което отразява датата 18 март, а разстоянието между двете опорни части на моста е 2023 метра, което символизира 2023 г., когато се навършват 100 години от основаването на републиката.

Президентът отбеляза, че мостът е реализиран с инвестиция от 2,5 милиарда евро, като той ще осигури на страната годишна печалба от 415 милиона евро от спестяване на време, гориво и намаляване на въглеродни емисии. Ердоган каза, че изчисленията показват, че проектът ще допринесе с 5,3 милиарда евро в производство за икономиката, за заетостта – със 118 000 души и за националния доход – с 2,4 милиарда евро.

Ердоган припомни, че мостът е построен чрез модела на партньорство между държавния и частния сектор и посочи, че Турция се нарежда на трето място в Европа и на 13-то място в света по прилагане на този бизнес модел.

Ердоган отбеляза, че досега транспортната връзка между Лапсеки и Гелиболу се е осъществявала само с фериботи, като пътуването между двата бряга е отнемало 1,5 часа. Той подчерта, че с новия мост пътуването ще отнема само 6 минути.

Президентът съобщи, че наред с новия мост, днес се открива и 101-километровата магистрала Малкара-Чанаккале, която е част от голям транспортен проект, който ще свърже Истанбул с Текирдаг през Чанаккале с Балъкесир. 

Ердоган съобщи, че таксата за преминаване на автомобили през моста „Чанаккале 1915“ ще бъде 200 лири (25 лева). Той посочи, че преминаването през мост през първата седмица след откриването ще бъде безплатно.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук