0 C
Бургас
сряда, март 3, 2021

Падение: Вузовете ще приемат студенти по право и журналистика без изпити

Всички университети, предлагащи обучение по право, ще могат, ако решат, да приемат студентите си в тази специалност без традиционните досега изпити по български и история, а само с оценката от матурата по български език. Това ще стане възможност чрез промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността право и професионална квалификация юрист, които просветното министерство подготвя и смята да предложи на МС съвсем скоро, потвърдиха от МОН пред „Сега“.

Просветният министър Красимир Вълчев също коментира днес, че вероятно всички висши училища в България ще използват оценките от държавните зрелостни изпити за прием на кандидат студенти в специалност „Право“, като това ще важи само за тази година заради епидемията от Covid-19 . „Тази година много повече висши училища за много повече специалности взеха решение да приемат с оценките от държавните зрелостни изпити. Като цяло оставиха тези изпити, при които има най-голяма конкуренция, предимно за регулирани специалности да се приема със собствени кандидат-студентски изпити“, заяви той. По думите му в последните години държавните зрелостни изпити са се утвърдили като надеждна оценка, затова и висшите училища ги използват за вход.

Както преди ден стана ясно, Софийският университет реши на Академичен съвет тази година да приема кандидатите да учат за юристи без кандидат-студентски изпити, а само с оценка от матурата по български език и литература и общия успех от дипломата за средно образование. На практика обаче той изпревари министерството, което в случая трябва да действа първо. Приемането в специалност право може да се случи само, ако се одобрят промени във въпросната наредба. Правото е регулирана специалност и затова според наредбата студентите в нея се приемат чрез писмени конкурсни изпити при условия и по ред, определени от висшето училище.

Все още не всички университети, предлагащи тази специалност, са решили как да постъпят с кандидатстването за правото, показа проверка на „Сега“. От рейтинговата система на вузовете става ясно, че 11 висши училища обучават в специалност право. 3 от тях са частни, а 8 – държавни.

От Нов български университет например коментираха, че смятат да проведат изпитите за всички свои специалности, както досега, но вече онлайн, включително за право и архитектура. От УНСС досега също провеждаха изпити за всички свои специалности, но т.г. смятат да приемат в тях само с оценки от матурите. „Ако наредбата бъде променена, ще може и в специалността право да приемаме студенти въз основа на оценките им от матурата. Засега изчакваме“, заявиха от УНСС. От Пловдивския университет коментираха, че към момента в право при тях се влиза само след кандидат-студентски изпит, който поне засега възнамеряват да проведат присъствено. На същата позиция засега са и от Великотърновския университет. Оттам планират да проведат онлайн изпити по български и по история на 6-ти юни, съответно от 9 ч. и от 12 ч., с които ще приемат кандидат-юристите. „Стриктно спазваме наредбата, ако я променят, може да се възползваме от възможността тази година да приемаме и резултатите от държавните зрелостни изпити“, заяви от ВТУ.

ИЗНЕНАДА

Решението на СУ да отмени тазгодишните кандидат-студентските изпити се отнася не само за правото, но и за журналистиката и връзките с обществеността. Така за 116 от общо 118 специалности в СУ ще може да се влезе само с оценка от матурата. Това хвърли в смут бъдещи кандидат-студенти, които са планирали втората им матура да бъде съвсем различна от изпита, на който са имали намерение да се явят в СУ. Кандидат-студентска разказа пред БНТ, че е била меко казана изненадана и притеснена, тъй като е избрала за втора матура математика, а за специалността, за която ще кандидатства, й е нужна оценка от матура по английски. Така сега се оказва, че тя, а и много други нейни връстници, трябва да държат трета матура, тъй като вече не могат да се откажат от втората. По този казус днес просветният министър коментира, че зрелостниците имат два дни – до четвъртък, до когато могат да подадат заявления за допускане до трета матура.

СИТО

За разлика от Софийския университет, който тази година отмени предварителните си кандидат-студентски изпити и реши да приема в 116 от 118 свои специалности само с оценки от матурите, някои други по-малки университети възнамеряват да запазят кандидат-студентската пресявка, с която да подберат кандидатите си. От Великотърновския университет, който дори отвори вратите си за студенти и преподаватели, например запазват изпитите по музика (за специалността педагогика на обучението по музика), които ще се проведат онлайн на 30-и май от 10 ч. По същия начин са планирани и изпит по английски – на 6-ти юни от 14 ч., както и по физическо възпитание и спорт (за специалността педагогика на обучението по физическо), който обаче ще е присъствен – на 7-и юни от 8 ч. Присъствено ще се проведат и държавните изпити за студентите там. От НБУ смятат да проведат входните изпити за всички свои специалности онлайн, а в Пловдивския у-т нагласата е да се проведе присъствено изпитът по физическо възпитаниеЮгопазадният университет планира да проведе онлайн кандидат-студентски изпити по български, математика, история и биология, става ясно от сайта му. ТУ-София още от преди няколко седмици започна да провежда онлайн предварителните си кандидат-студентските изпити по рисуване, композиция, английски и математика, същото направиха и от Стопанската академия, където проведа от дистанция тестовете си по икономика, икономическа география на България, английски и немски език. Кандидат-студентските изпити по биология и химия остават за специалностите медицина и фармация във всички вузове, които ги предлагат, както и за доста от специалностите в сферата на изкуствата, за които не се признава само матура.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

0FansLike
1,756FollowersFollow
11,740SubscribersSubscribe

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ