19.1 C
Бургас
неделя, 20 юни, 2021

Пасхално послание на сливенския митрополит Йоаникий

„Небесата заслужено да се веселят и земята да се радва, и да празнува целият видим и недивим свят: Възкръсна Христос, вечно веселие“
/ Тропар от I песен на Пасхалния канон/

Всеки човек съзнателно или несъзнателно, търси радостта. Търси я с помощта на какви ли не средства – древни и нови, законни и незаконни, благочестиви и греховни. Мнозина си мислят, че както за всичко друго, така и за по-голямата радост трябва да платим по-голяма цена. И затова най-голямата радост е достъпна само за най-заможните.

Но празникът на Възкресението Христово доказва точно обратното – че най-голямата радост е най-безценната и едновременно най-безплатната, защото никой не би могъл да заплати цената й, и защото тя е дар.Човекът бил сътворен за безсмъртие, но грехът го поразил чрез смъртта. След това, макар много хора от първите поколения да живели стотици години, но неминуемо умирали.А ето – победата на Христос над смъртта и топли, и храни и просветлява душите! Тя „е единствена победа, на която се радват всички човешки същества – от първосътворения до последния човек.

Всяка друга победа е разделяла и разделя хората. Когато един човек победи съседа си, то под единия покрив има песни, а под другия – плач. Само Христовата победа е като слънце, разливащо светли лъчи над всички, които стоят под него.Но дали всякога на Пасха, ние, и то в пълнота, усещаме тази радост? Не се ли случва, когато милиони души, небето и земята и самата природа ликуват, нашето сърце да е  изпълнено с печал?

Да помним винаги, че „Христос е утеха над утехите! Утеха на онези, които ги връхлита буря! Утеха на остаряващите! Утеха на онези, които са измъчвани от хората! Утеха на онези, които злите духове тревожат! Утеха на онези, които търсят светлина, правда и истина!“ /Св. Николай Велимирович/.

Затова на Пасха светата Православна Църква ни посочва пътя към радостта, пеейки: „Ден на Възкресението е, да се просветлим от тържеството и един друг да се прегърнем, да кажем „братя“ и на тези, които ни ненавиждат, и да простим всичко заради Възкресението, и така да възпеем: Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка, а на ония, които са в гробовете, живот дарува!“

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: