10 C
Бургас
понеделник, 19 април, 2021

Петролът поскъпна рязко след среща на ОПЕК

Петролът поскъпва до 67 долара тази вечер, след като Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, начело с Русия, известни като „ОПЕК +“, изненадващо решиха да запазят текущите производствени нива и през месец април.

Мнозина анализатори и търговци предполагаха, че по-високите цени на „черното злато“ ще накарат членовете на ОПЕК + да договорят известно увеличение на съвместното производство.

Фючърсите на „европейския“ сорт Брент с доставка през май нарастват с 4,8% до 67,15 долара за барел, като след решението на ОПЕК+ дори нараснаха за кратко до нов 14-месечен връх от 67,75 долара за барел – най-високо ценово ниво от януари 2020 г.

Това обаче може да доведе да ръст в производството на петрол от шисти в САЩ и да изпарти на пазара допълнителни количества, а това може да окаже влияние на цените в противоположна посока.

Вероятно страните износителки на петрол се опасяват, че ако увеличат проимводствоно сега, доката все още страхът от Ковид-19 е голям, това може да понижи цените под нива от 60 долара, което очевидно те се опитват да избегнат.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Leave a Reply

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,874Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: