16.1 C
Бургас
петък, 15 октомври, 2021

Почти един милион души се преброиха в бъгавия сайт на НСИ

„Към тази сутрин вече има почти милион преброили се лица – 998 694. Подготвени са документите националното електронно преброяване да бъде удължено до 24 септември“. Това коментира пред БНР директорът на Националния статистически институт Сергей Цветарски. Предложено е още предаването на кода за извършено преброяване да не се извършва при физическия обход на преброителите, който ще последва етапа на електронното преброяване.

Цветарски призова към електронно самопреброяване преди крайния срок. Заложеният минимум е 50 на сто от населението да се преброи електронно, но очакванията са за около 70%, уточни той в предаването „Преди всички“.

Техническите затруднения в началото на кампанията не са били свързани пряко с огромен интерес на желаещи да се преброят, обясни Сергей Цветарски. Той определи блокирането на системата като „злонамерена атака“.

Извън настоящите услуги за справки се разкрива допълнително подпомагащ център за въпроси и съдействие. Той се намира в сградата на Националния статистически институт, обяви Цветарски. Подобни центрове ще бъдат разкрити и в областните отдели.

Очакванията са данните след преброяването да бъдат меко казано безумни, особено тези получени чрез електронния портал на НСИ. Огромна част от хората просто не виждат логика във въпросите, а някои полета изискват задължителен отговор. Затова ѝ просто отбелязват нещо без особено да му мислят. Процедурата отнема близо половин час, тъй като попълването на полетата става изключително бавно – в някои случаи, за да отворите падащо меню ще са ви необходими поне две минути. Нищо чудно, че с началото на електронното проене българи се отбелязваха като джедаи, марсианци и дотраки.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: