18 C
Бургас
петък, март 5, 2021

Поморие почете паметта на Васил Левски

Днес, бюст-паметникът на Васил Левски в гр. Поморие бе отрупан с венци и цветя, по повод 148-ата годишнина от обесването му.

Отец Борис от храм „Свето Рождество Богородично“ отслужи заупокойна молитва, а Мариана Карталова, учител по български език и литература в СУ “Иван Вазов” гр. Поморие, произнесе паметно слово за Апостола на свободата. „Помним онова бесило край град София, осветено с кръв и дарило Левски с безсмъртие. И тогава, и днес зимата пее своята зла песен. Но по-силно от нея, отеква в нас словото на Дякона (…). И очите му помним – сини, много сини. Към него гледаме днес, а Дякона в нас и през нас гледа. Той пак е на своя път, който не свърши на бесилото, а започна с гибелта му.“, бе част от нейното слово по повод годишнината.

В чест на Левски, за осма поредна година, екипът на Центъра за подкрепа на личностното развитие Общински детски комплекс – Поморие провокира творческото мислене, като организира литературен конкурс за ученици. Темата тази година бе “Левски – чистият извор на самочувствие”. В конкурса участваха общо 65 ученици от 22 български града. Награди и грамоти за достойно представяне  на отличените млади литератори от град Поморие, както и на техните преподаватели, връчи лично кметът Иван Алексиев.

Спечелилите първи награди в жанровете проза и поезия, съответно  Велизара Джамбазова и Стела Николова, прочетоха своите творби. И двете талантливи ученички са възпитаници на Литературен клуб „Звъниче” към ЦПЛР – ОДК – Поморие, с преподавател – Мариана Маринова, която също получи грамота за приноса си към провеждане на литературния конкурс.

С почит към живота и делото на Апостола, глави пред паметника му сведоха: кметът на община Поморие Иван Алексиев, заместник-кметът Янчо Илиев, председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, общински съветници, учeници, преподаватели, общественици и жители на Поморие.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,874FansLike
1,756FollowersFollow
11,740SubscribersSubscribe

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ