18.3 C
Бургас
четвъртък, май 19, 2022

Празнуваме Ивановден

На 7 януари празнуваме Ивановден – деня, в който Българската православна църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител, кръстил Исус Христос в река Йордан. Той предрича идването на Сина Божи на земята и подготвя неговия път с проповедите си.

В народните ритуали Ивановден е денят, в който приключват коледните ритуали – новогодишните маскирани дружини спират да обикалят домовете и отвеждат ритуално „царя“ на дружината на чешмата, където го окъпват.

Обредното къпане за здраве продължава и на Ивановден, като в случая ритуалът е за младоженците. На този ден кумът или деверът окъпва жениха, ергените къпят момите, къпят се и младите мъже, и имениците.

В Югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до една година. На други места се извършва масово ритуално къпане на зетьовете.

Освен къпане, обредът включва и разменяне на дарове, гостуване – най-често у кумовете заради народната представа за Свети Йоан като покровител на кумството и побратимството.

Затова младоженците носят у кумовете кравай, месо и вино и се прави обща трапеза, на която се слагат варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

На 7 януари имен ден празнуват Иван, Иванкa, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук