19 C
Бургас
петък, 23 април, 2021

Президентът започва днес консултациите за провеждане на безопасни парламентарни избори

Министерството на здравеопазването изготвя протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на среща при президента на „Дондуков“ 2. Фокусът ще бъде поставен върху това да няма нарушаване на противоепидемичните мерки и нарушаване на конституционните права на гласоподавателите.

Здравният министър посочи, че държавата и здравните власти се готвят за избори на неофициално съобщената от президента дата 28 март. Проф. Ангелов подчерта, че няма как да се предвиди ситуацията тогава, но когато се знае датата категорично, протоколът ще бъде максимално детайлизиран. 

Той съобщи, че до началото на февруари се очаква у нас вече да са дошли 100 хил. ваксини, с които да бъдат имунизирани 50 хил. българи.

Точният план за действие ще бъде обявен, когато е ясна и конкретната дата на изборите. Все още няма подробности при какви противоепидемични мерки ще се проведе и предизборната кампания.

„Пандемията от Ковид-19 засегна всички сфери на обществено-политическия живот. Но трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително провеждането на избори, а това е предизвикателство за всяка власт“, заяви Радев.

„Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на всеки българин, така и здравната му сигурност“, подчерта държавният глава.

Мерките за изборите ще включват ползване на лични предпазни средства, дезинфекция, да няма струпване на хора. За хора под карантина също ще има вариант да упражнят правото си на глас – по списък или с временно сваляне на карантината, чрез мобилни секции. 

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев посочи, че е притеснително наличието на два нови щама на вируса – във Великобритания и Южна Африка. Има положителни тенденции, отчете Кунчев и посочи като фактор ваксинацията, разгръщането на която зависи от доставките./bgonair.bg/

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Leave a Reply

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,874Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: